Przepis na sałatkę z ziemniaków do potraw z grilla
Przepis na sałatkę z ziemniaków do potraw z grilla
Jeśli sezon grillowy jest właśnie w pełni, to z pewnością marzy ci się przyjęcie pod chmurką z zimnym piwem i aromatycznymi skrzydełkami. Jedzenie z grilla, takie jak kiełbaski czy też karkówka, zazwyczaj jest ciężkie, więc warto przełamać je innymi smakami, typowo letnimi oraz lekkimi. Wszak polskie lato, sezon od czerwca do sierpnia, obfituje w pyszności prosto z sadów oraz ogrodów. Sprawdzi się tutaj pyszna sałatka z młodych ziemniaków z innymi pysznymi dodatkami. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a z pewnością zaskoczysz nią swoich znajomych i podasz coś treściwego, a jednocześnie lekkiego, dzięki czemu pieczywo do kiełbasek i mięsa nie będzie już potrzebne. Chcesz wiedzieć, jak ją przygotować? Sprawdź poniższy przepis i ciesz się smakiem lata oraz grillowanych potraw.
Gotowanie ziemniaków
W pierwszej kolejności należy ugotować ziemniaki. Powinnaś zostawić do tego ich mundurki, czyli po prostu ich skórkę. Jeśli używasz starych ziemniaków, wybierz te raczej mniejsze i bardzo dokładnie umyj je z piasku. Jeśli zaś używasz młodych, wystarczy delikatnie je opłukać. Następnie, kiedy ziemniaki już się ugotują i będą miękkie, ale nierozpadające się, odstaw je do całkowitego wystygnięcia. Potem obierz je dokładnie ze skórki i pokrój na ćwiartki czy ósemki.
Przygotowanie pozostałych składników
Ziemniaki będą bazą naszej sałatki, jednak nie ich jedynym składnikiem. Teraz czas przygotować następne.
Szczypiorek umyj pod bieżącą wodą i dość grubo posiekaj. Rzodkiewkę oczyść, oderwij z niej liście i odetnij końcówki, a potem pokrój w plastry.
Zielonego ogórka umyj, obierz, a następnie pokrój wzdłuż i posiekaj na półksiężyce.
Mieszanie sałatki
Do dużej miski wrzuć ostrożnie pokrojone ziemniaki. Delikatnie osól je i popieprz, a następnie wymieszaj. Potem dorzuć posiekaną rzodkiewkę, ogórek oraz szczypiorek. Całość ponownie wymieszaj.
Doprawianie
Teraz czas na doprawianie. Do sałatki dorzuć jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz trzy łyżki majonezu i jedną jogurtu naturalnego. Całość wymieszaj po raz ostatni i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Serwowanie
Sałatka ta świetnie pasuje do letnich wieczorów spędzanych przy grillu, ale to także dobry dodatek do obiadu w upalny dzień. Powinno się ją podawać schłodzoną, prosto z lodówki. Smacznego!