Przepis na sałatkę z ziemniaków do potraw z grilla

Opiekun artykułu: borcio
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Przepis na sałatkę z ziemniaków do potraw z grilla

Przepis na sałatkę z ziemniaków do potraw z grilla

Jeśli sezon grillowy jest właśnie w pełni, to z pewnością marzy ci się przyjęcie pod chmurką z zimnym piwem i aromatycznymi skrzydełkami. Jedzenie z grilla, takie jak kiełbaski czy też karkówka, zazwyczaj jest ciężkie, więc warto przełamać je innymi smakami, typowo letnimi oraz lekkimi. Wszak polskie lato, sezon od czerwca do sierpnia, obfituje w pyszności prosto z sadów oraz ogrodów. Sprawdzi się tutaj pyszna sałatka z młodych ziemniaków z innymi pysznymi dodatkami. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a z pewnością zaskoczysz nią swoich znajomych i podasz coś treściwego, a jednocześnie lekkiego, dzięki czemu pieczywo do kiełbasek i mięsa nie będzie już potrzebne. Chcesz wiedzieć, jak ją przygotować? Sprawdź poniższy przepis i ciesz się smakiem lata oraz grillowanych potraw.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 kilogram ziemniaków

1 duży ogórek zielony

około 16 rzodkiewek

duży pęczek szczypiorku

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

3 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 kilogram ziemniaków 1 duży ogórek zielony około 16 rzodkiewek duży pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku sól i pieprz 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Gotowanie ziemniaków

    W pierwszej kolejności należy ugotować ziemniaki. Powinnaś zostawić do tego ich mundurki, czyli po prostu ich skórkę. Jeśli używasz starych ziemniaków, wybierz te raczej mniejsze i bardzo dokładnie umyj je z piasku. Jeśli zaś używasz młodych, wystarczy delikatnie je opłukać. Następnie, kiedy ziemniaki już się ugotują i będą miękkie, ale nierozpadające się, odstaw je do całkowitego wystygnięcia. Potem obierz je dokładnie ze skórki i pokrój na ćwiartki czy ósemki.

  • Przygotowanie pozostałych składników

    Ziemniaki będą bazą naszej sałatki, jednak nie ich jedynym składnikiem. Teraz czas przygotować następne.

    Szczypiorek umyj pod bieżącą wodą i dość grubo posiekaj. Rzodkiewkę oczyść, oderwij z niej liście i odetnij końcówki, a potem pokrój w plastry.

    Zielonego ogórka umyj, obierz, a następnie pokrój wzdłuż i posiekaj na półksiężyce.

  • Mieszanie sałatki

    Do dużej miski wrzuć ostrożnie pokrojone ziemniaki. Delikatnie osól je i popieprz, a następnie wymieszaj. Potem dorzuć posiekaną rzodkiewkę, ogórek oraz szczypiorek. Całość ponownie wymieszaj.

  • Doprawianie

    Teraz czas na doprawianie. Do sałatki dorzuć jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz trzy łyżki majonezu i jedną jogurtu naturalnego. Całość wymieszaj po raz ostatni i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Sałatka ta świetnie pasuje do letnich wieczorów spędzanych przy grillu, ale to także dobry dodatek do obiadu w upalny dzień. Powinno się ją podawać schłodzoną, prosto z lodówki. Smacznego!

Popularne tagi
  • mizeria
  • przystawka na zimno
  • sałatka dla dzieci
  • por
  • sałatka cobb
  • przepis na sałatkę jeżynowo-szpinakową
  • sałatka z białej kapusty
  • ocet sezamowy
  • odchudzanie
  • lodówka
  • przepis na surówkę z kapusty i górka
  • natka pietruszki
  • groszek
  • przepis na sałatkę z rzodkiewki
  • przepis na sałatkę owocową ze słodkimi ziemniakami