Letnia sałatka z liści rzodkiewki
Letnia sałatka z liści rzodkiewki
Zazwyczaj kupując rzodkiewkę, wykorzystuje się jedynie czerwone kulki, a liście wyrzuca albo oddaje zwierzakom do zjedzenia. Jednak warto wiedzieć, że liście rzodkiewki również są jadalne. Mogą stać się podstawą bardzo dobrej sałatki z pikantnym sosem. Oto ciekawy przepis.
Potrzebne produkty
Świeże składniki są niezbędne do tego, żeby móc stworzyć smaczną sałatkę. Wśród niezbędnych elementów musi znaleźć się:
* 1 pęczek rzodkiewki,
* 1 sałata lodowa,
1 opakowanie kiełków rzodkiewki,
* 1 mały oscypek,
* 2 ogórki małosolne,
* 3 łyżki ziaren słonecznika.
Dla poprawy smaku można wykonać sos z następujących składników:
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 łyżka octu winnego,
* 1 łyżeczka musztardy,
* 1 łyżeczka koperku.Pierwszy krok
Sałatę i rzodkiewkę dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć. Odciąć czerwone części rzodkiewki i odłożyć na bok. Liście porwać na mniejsze kawałki. Tak samo postąpić z liśćmi sałaty, najlepiej robić to palcami, dłużej zachowają świeżość, niż gdy kroimy przy użyciu noża.
Drugi krok
Pozostałą część rzodkiewki pokroić na plasterki. Ogórka obrać ze skórki, jeżeli się jej nie lubi, i również pokroić na kawałki. Podobnie postąpić z oscypkiem, który powinien przyjąć formę niewielkich kostek. Kiełki należy przepłukać w zimnej wodzie, ale nie za długo.
Trzeci krok
Ziarna słonecznika uprażyć na patelni, aż przybiorą złocisty kolor. Ostudzić je. W tym czasie wszystkie składniki przełożyć do jednej miski. Wsypać chłodne już ziarna i delikatnie zamieszać, po czym przejść do wykonania sosu.
Czwarty krok
Oliwę przelać do szklanki, dodać musztardę, ocet, posiekany koperek. Można doprawić dodatkowo bazylią albo lubczykiem. Wymieszać wszystko aż do powstania jednolitej konsystencji, po czym polać sałatkę i dopiero wtedy wymieszać ją dokładniej. Podawać zaraz po przygotowaniu, z chlebem albo z dowolnym zimnym mięsem.