Sałatka z kurczakiem i sosem barbecue na grilla
Sałatka z kurczakiem i sosem barbecue na grilla
Zamiast dużych dań obiadowych w czasie upalnych dni lepiej wykonać dobrą sałatkę. Dzięki ilości warzyw, jakie się w niej znajdują, jest to orzeźwiające, lekkie danie, które można zarówno zabrać ze sobą na piknik, jak i podać na obiad w domu. Aby sałatka była bardziej sycąca, można dodać do niej kurczaka i słynny sos barbecue. Wyśmienity posiłek gwarantowany.
Potrzebne składniki na sałatkę
Ze względu na zawartość warzyw w sałatce trzeba koniecznie zadbać o ich świeżość. Spowoduje to, że potrawa będzie dłużej nadawała się do jedzenia. Do wykonania głównej części dania potrzebne są:
* 1 sałata lodowa,
* 3 duże piersi z kurczaka,
* 150 g sera wędzonego,
* 1 szklanka cebuli prażonej,
* bulion rosołowy z kostki.
Do przyrządzenia sosu niezbędne są:
* 1/2 butelki sosu barbecue,
* 3 łyżki majonezu.Krok pierwszy
Piersi z kurczaka umyć zimną wodą i osuszyć. Usunąć z nich ewentualne błonki lub kostki, które mogły nie zostać wcześniej wyjęte. Wszystkie kawałki pokroić w niewielką kostkę.
Krok drugi
W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej kostkę rosołową. Wody ma być tyle, żeby zakryła kurczaka. Gdy bulion będzie gotowy, wrzucić do niego pokrojone mięso i mieszając od czasu do czasu, gotować przez 15 minut.
Krok trzeci
Sałatę lodową przemyć i osuszyć, nie powinna być mokra. Po osuszeniu porwać ją na kawałki do dużej miski.
Przygotowany ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do sałaty. Na to wysypać cebulę prażoną. Zamieszać przy pomocy 2 łyżek.
Krok czwarty
Kurczaka odcedzić z bulionu i pozostawić do ostudzenia. W osobnej misce zamieszać majonez oraz sos barbecue do połączenia się wszystkich składników.Kawałki kurczaka dodać do sałatki, polać przygotowanym sosem i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu – z chlebem albo bez dodatków.