Pyszna sałatka z pora na ciepło

Opiekun artykułu: flown
Advertising
Pyszna sałatka z pora na ciepło

Pyszna sałatka z pora na ciepło

Por bywa niedocenianym warzywem. Chociaż po pokrojeniu przypomina cebulę, ma znacznie ciekawszy, delikatny smak, który komponuje się z wieloma innymi składnikami. Por może być dodatkiem do sosów, do zup, na kanapki, a także do sałatek. Wraz z nadejściem wiosny, kiedy dba się o linię, jedząc sałatki i surówki, warto przygotować takie danie z pora.

Advertising
Advertising
  • Składniki potrawy

    Składniki potrawy

    Do przygotowania smacznej sałatki niezbędne są odpowiednie składniki spożywcze. Podstawą są świeże warzywa oraz przyprawy, które nadadzą jej smaku. Wśród potrzebnych elementów znajdują się:
    * 4 średnie pory,
    * 1 łyżka tymianku,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * 1/2 łyżeczki musztardy,
    * 1/2 cytryny,
    * pieprz,
    * chili (mielone),
    * sól.
    Przyda się również miska do mieszania i podawania sałatki oraz nóż do krojenia. Jeżeli sałatka ma być podana na przyjęciu, można każdemu gościowi dać osobną miseczkę z jego porcją, w takiej sytuacji warto zadbać o to, by były to wyjątkowe naczynia.

  • Krok pierwszy

    Pory umyć, a następnie pokroić na plasterki, nie przekraczające grubością 0,5 centymetra. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i gdy będzie ciepła, wrzucić na nią pokrojone warzywa. Zamieszać wszystkie, potrząsnąć patelnią kilka razy, tak żeby wszystkie plasterki pokryły się oliwą. Najlepiej smażyć 8 – 10 minut, bardzo często mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia się warzywa.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Warzywo należy smażyć aż do momentu, w którym będzie miękkie. W tym czasie dodać do niego 1/2 łyżki tymianku i zamieszać, aby wszystkie plasterki mogły zetknąć się z przyprawą. Posolić i dodać pieprzu. Jeśli lubi się ostrzejszy smak, można dodać więcej tej przyprawy i ponownie dokładnie wymieszać całość.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dodać do pora pozostałą część tymianku, wymieszać, po czym przełożyć do miski. W tym momencie można już polać sokiem wyciśniętym z cytryny, chyba że chce się dodać musztardę. Wówczas najpierw dodaje się musztardę, miesza, a następnie polewa do smaku cytrynowym sokiem. Całość można posypać odrobiną papryki, po czym podawać.Choć może się to wydać zaskakujące, sałatka z pora na ciepło bardzo dobrze komponuje się z rodzynkami. Aby dodać rodzynki, należy przez 30 minut moczyć je w wodzie, żeby zmiękły i dopiero po odsączeniu zmieszać z porem. Smacznie i egzotycznie.