Orzeźwiająca sałatka z arbuza
Orzeźwiająca sałatka z arbuza
Wakacje to pora, kiedy arbuzy są dostępne w każdym sklepie. Soczyste, czerwone i orzeźwiające stanowią wspaniały deser na upalne dni. Można jadać je bez dodatków, z innymi owocami lub podawać w formie mocno zmrożonej lemoniady. Jednak to tylko niektóre sposoby. Jeśli chce się mieć lekki deser albo lekką kolację, warto wykonać arbuzową sałatkę.
Co jest potrzebne?
Przygotowanie sałatki jest możliwe tylko przy użyciu odpowiednich składników. Pośród nich powinny znaleźć się:
* 1/4 arbuza,
* 2 łyżki sezamu,
* 1 garść rukoli,
* 1 garść roszponki,
* 1 opakowanie sera sałatkowego.
Żeby podkreślić smak arbuza, przyda się również delikatny sos, tzw. dresing, który można przygotować z następujących elementów:
* 3 łyżki oliwy,
* 1 łyżka octu winnego,
* 1 łyżka miodu płynnego,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Z ćwiartki arbuza odkroić miąższ, po czym pokroić go na kawałki, najlepiej kwadratowe. Nie powinny być za duże, ponieważ będzie to niewygodne do późniejszego jedzenia. Ser wyjąć z opakowania i również pokroić na mniejsze fragmenty.
Drugi krok
Przygotować patelnię. Podpalić pod nią niewielki ogień, po czym na suche naczynie wysypać sezam i przypiekać – ciągle mieszając – póki ziarna nie będą brązowe. Następuje to dość szybko, więc trzeba uważać, aby nie przypalić sezamu.
Trzeci krok
Rukolę i roszponkę umyć pod zimną wodą, osuszyć. Wrzucić obie sałaty do miski, dodać arbuza oraz ser, po czym lekko zamieszać, uważając, żeby kawałki owocu nie połamały się ani nie zgniotły na miazgę.
Czwarty krok
Aby przyrządzić sos do polania sałatki, należy do niewielkiej miski wlać miód, ocet oraz oliwę z oliwek. Doprawić przyprawami, po czym dokładnie wymieszać, a następnie polać dresingiem sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem. Delikatnie zamieszać i nakładać na talerze. Smacznego!