Smaczna sałatka wiosenna na Wielkanoc
Smaczna sałatka wiosenna na Wielkanoc
Wiosna i cieplejsze, dłuższe dni zachęcają nie tylko do rozpoczęcia spacerów, ale również do zmiany żywienia. Dość już ciężkich sosów i zup, które przydają się w czasie mroźnych dni. Czas na coś zielonego i lekkiego, na sałatkę. Wiosennych sałatek można znaleźć wiele, jednak poniżej proponujemy wyjątkowo dobry przepis, który przypadnie do gustu każdemu.
Składniki na sałatkę
Wykonanie sałatki wymaga odpowiednich składników. Ze względu na to, że tworzą ją przede wszystkim warzywa, warto zadbać o to, żeby były ładne i świeże. Przywiędłe lub z plamami nie będą zachęcać do jedzenia. Wśród składników powinno znaleźć się:
* 5 liści rukoli,
* 5 liści sałaty lodowej,
* 5 liści sałaty rzymskiej,
* 5 listków cykorii,
* 1 zielony ogórek,
* 1 pęczek rzodkiewki,
* 2 pomidory,
* 1 pęczek szczypiorku,
* 2 łyżki octu winnego,
* 5 łyżek oliwy z oliwek,
* 200 g sera wędzonego.
Dla smaku można doprawić sałatkę pieprzem i solą, chyba że jest się na diecie i sól nie jest mile widziana w jadłospisie. Bez niej sałatka również będzie smaczna, zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek.Krok pierwszy
Wszystkie rodzaje sałaty należy opłukać w wodzie, poczekać, aż wyschną lub odsączyć delikatnie na ręczniku papierowym, a następnie porwać liście na małe kawałki. Można użyć noża do cięcia, choć nie jest to polecane, ponieważ po jego zastosowaniu sałata szybciej traci swój ładny wygląd.
Krok drugi
Rzodkiewki umyć. Pomidora sparzyć, jeżeli nie lubi się jadać go ze skórką. Ogórka obrać. Rzodkiewki można pokroić na plasterki, a ogórka na talarki, ale nie za grube – powinny mieć grubość mniejszą niż 0,5 cm. Pomidory pokroić na cząstki nie grubsze niż 1 centymetr. Wszystkie elementy ułożyć w misce, na porwanej sałacie.
Krok trzeci
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Po starciu całości posypać przygotowane wcześniej warzywa. Następnie posiekać drobno szczypiorek i również dodać do miski. Na zakończenie dodać ocet oraz oliwę z oliwek i delikatnie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem można dodatkowo ozdobić sałatkę startym żółtym serem albo przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.