Wiosenny posiłek – sałatka z bobem

Opiekun artykułu: avi
Advertising
Wiosenny posiłek – sałatka z bobem

Wiosenny posiłek – sałatka z bobem

Wiosną z chęcią zjada się sałatki z różnych rodzajów warzyw. Na początku zawsze wykorzystuje się znane i popularne przepisy, lecz z czasem chce się czegoś nowego. Taką nowością może być sałatka z młodego bobu na ciepło. Nietypowa, ale bardzo smaczna i zdrowa.

Advertising
Advertising
  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Do przygotowania pysznej sałatki potrzebne są przede wszystkim warzywa, dlatego warto zadbać o ich świeżość. Wśród niezbędnych składników powinno znaleźć się:
    * 200 g bobu,
    * 100 g bryndzy,
    * 100 g marchewki,
    * 100 g groszku cukrowego,
    * 3 łyżki ziaren słonecznika,
    * 2 łyżki oleju,
    * 1 łyżka natki pietruszki,
    * 1 łyżka listków mięty,
    * 1 łyżka miodu,
    * 1 limonka,
    * pieprz,
    * sól.
    Ze względu na to, że bryndza nie jest łatwo dostępnym serem, można wymienić ją na inny, na przykład fetę albo na mozzarellę, która jest nawet bardziej lubiana.

  • Pierwszy krok

    Bób, marchewkę oraz groszek cukrowy należy ugotować. Można to zrobić na parze albo w wodzie, posoloną 1/2 łyżeczką soli. Po ugotowaniu warzyw, tak żeby były miękkie, trzeba odcedzić je i pozostawić do wystygnięcia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Chłodne już warzywa można poddać dalszej obróbce. Bób obrać ze skórki tak, żeby nie zgnieść środka. Marchewkę pokroić na plasterki, a następnie przekroić każdy kawałek na pół. Przełożyć obrane i pokrojone składniki na patelnię. Groszek należy dodać w całości.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do niedużego słoika wlać miód i wycisnąć do niego sok z limonki. Następnie wlać olej oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i miętę. Doprawić solą i pieprzem, po czym zakręcić mocno słoik. Potrząsnąć nim tak, żeby nic nie wylało się ze środka, lecz jedynie wymieszało się dokładnie. Po otrzymaniu mikstury oblać nią warzywa na patelni i podgrzać całość.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Podgrzane warzywa przełożyć do miski. Patelnię umyć i uprażyć na niej ziarna słonecznika. Ze względu na to, że łatwo się przypalają, nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę. Posypać nimi sałatkę. Dodać ser (w przypadku fety pokrojony w niewielkie kostki, w przypadku mozzarelli – niedbale porwany na kawałki), delikatnie zamieszać i podawać od razu.

Popularne tagi
  • sos czekoladowy
  • przekąska na zimno
  • łyżka
  • pomarańcza
  • dorosły
  • sałatka z mięsem na słodko
  • warzywo sezonowe
  • sałatka z brokułem
  • sałatka z kurczakiem i sosem
  • zwierzę
  • przepis na pikantną sałatkę ananasową
  • pestki dyni
  • zioło
  • oryginalna sałatka
  • mandarynka