Sałatka wiosenna z rzodkiewką

Opiekun artykułu: tck
Advertising
Sałatka wiosenna z rzodkiewką

Sałatka wiosenna z rzodkiewką

Lekkie sałatki to idealne przekąski w czasie wiosny. Nadają się na śniadanie, na kolację i jako dodatki do obiadu. Dzięki nim na talerzu jest bardziej zielono i zdrowo. Ze względu na to, że soczysta rzodkiewka i soczysty ogórek to idealne połączenie, warto wykorzystać oba warzywa do stworzenia smacznej sałatki.

Advertising
Advertising
  • Składniki na sałatkę

    Składniki na sałatkę

    Ogórek i rzodkiewka pokrojone w plasterki to miła przekąska, jednak lepiej połączyć je z czymś więcej. Do przygotowania sałatki niezbędne są:
    * 1 ogórek zielony,
    * 1 pęczek rzodkiewki,
    * 4 gałązki koperku,
    * 3 łyżki jogurtu naturalnego,
    * 1/2 pęczka szczypiorku,
    * 1/2 łyżeczki cukru,
    * 1 łyżka soku z cytryny,
    * pieprz,
    * sól.
    Trzeba również zaopatrzyć się w miskę, w której będzie można wszystko wygodnie wymieszać.

  • Etap pierwszy

    Rzodkiewki i ogórka dokładnie umyć. Z rzodkiewki odciąć liście i pozostawić jedynie czerwone kulki. Pokroić je na cztery części lub na plasterki, lecz niezbyt cienkie. Ogórka pokroić również na cztery części, a następnie na plasterki. Można go wcześniej obrać ze skórki. Zdarzają się osoby, które jadają ogórki zielone ze skórką, jednak większość obiera ze względu na to, że skórka ogórka jest grubsza i może spowodować niestrawność.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Szczypiorek i koperek należy delikatnie przepłukać w wodzie, po czym posiekać na drobno. Dodać do rzodkiewki i ogórka.Jogurt naturalny zmieszać z sokiem cytrynowym oraz przyprawami. Wymieszać mocno, żeby konsystencja stała się jednolita i aromatyczna. Polać przygotowanym sosem wszystkie warzywa w misce i delikatnie wymieszać. Jeżeli chce się uczynić sos bardziej aromatycznym, można dodać majeranku lub bazylii, najlepiej świeżej.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Przed podaniem można ozdobić sałatkę gałązką koperku lub kilkoma gałązkami szczypiorku. Można podawać ją do dań głównych, np. do kotletów albo mięsa z delikatnym sosem. Równie dobrze sprawdza się jedzona z chlebem oraz z grzankami posmarowanymi czosnkiem. Dzięki temu tworzy się aromatyczną i bardzo zdrową kompozycję, idealną, żeby wspomóc organizm po ciężkiej zimie.