Wielkanocna sałatka w kształcie zajączka

Opiekun artykułu: michalw
Advertising
Wielkanocna sałatka w kształcie zajączka

Wielkanocna sałatka w kształcie zajączka

W czasie świąt wielkanocnych warto przygotować deser specjalnie dla dzieci. Nie muszą być to słodycze, czekolada ani ciastka z kremem, które z pewnością nie wpłyną pozytywnie na zdrowie maluchów. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować dla malucha owocową sałatkę w kształcie słodkiego zajączka.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania sałatki niezbędnych jest kilka łatwych do zakupienia produktów. Wśród nich znajdują się:
    * 4 gruszki,
    * 4 liście sałaty,
    * 4 żurawiny,
    * 4 młode marchewki,
    * 8 rodzynek,
    * 1 szklanka serka wiejskiego,
    * 1 pęczek rzodkiewki.
    Warto zaopatrzyć się również w kolorowy talerz lub nawet w talerz kształtem przypominający zajączka, żeby efekt był jeszcze ciekawszy.

  • Krok pierwszy

    Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Następnie z jednej strony każdej z nich odciąć nieduży kawałek o szerokości maksymalnie 1 centymetra. Dzięki temu zajączek będzie stał na talerzu bez przewracania się. Odciętego kawałka nie wyrzucać, lecz odłożyć na bok, ponieważ przyda się do wykonania króliczych uszu.Obrane gruszki należy posmarować sokiem z cytryny, najlepiej świeżo wyciśniętym, żeby owoce nie zbrązowiały.

  • Krok drugi

    Z wcześniej odciętych fragmentów gruszki wyciąć trójkąty, które będą imitowały uszy. Następnie w każdym z owoców zrobić nacięcia – blisko zwężającej się części – i wsunąć w nie przygotowane uszy. W razie potrzeby można podeprzeć uszy wykałaczką, lecz wtedy trzeba uprzedzić dziecko, że jest tam taki dodatek.

  • Krok trzeci

    Wybrany talerz udekorować listkami sałaty. Ułożyć na niej zajączki. Jeśli dzieci jest więcej i każde ma dostać swojego zajączka, wówczas można przygotować zwierzątko na osobnych talerzach.Na sałacie układać zwierzaki z gruszki i udekorować im pyszczki – oczy z rodzynek i nos z żurawiny. Gdy są gotowe, na końcu każdego z nich nanieść łyżką trochę sera. Ze względu na swoją konsystencję będzie on wyglądał jak puszysty ogonek.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Obok zajączków można ułożyć młodą marchewkę i rzodkiewkę – umytą, ubraną i pokrojoną na kawałki – oraz dodać kawałki selera. Jeżeli dziecko lubi takie przekąski, będą one dodatkową przyjemnością.