Smaczna sałatka z kurczakiem i winogronami

Opiekun artykułu: ladym
Advertising
Smaczna sałatka z kurczakiem i winogronami

Smaczna sałatka z kurczakiem i winogronami

Kurczak nie bez powodu jest chętnie jadanym mięsem. Można dodawać je do wielu potraw, dzięki czemu stają się one znacznie bardziej sycące. Tak właśnie jest w przypadku sałatek, które są zdrowe i smaczne, lecz mogą również dobrze zapełnić żołądek, jeżeli doda się do nich kurczaka. W poniższym artykule prezentujemy przepis na sałatkę nie tylko sycącą, ale również bardzo oryginalną.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty spożywcze

    Niezbędne produkty spożywcze

    Dobra sałatka to oczywiście dobre składniki, świeże i pierwszej jakości. Wśród nich należy przygotować:
    * 2 piersi z kurczaka,
    * 1 kiść winogron, bezpestkowych,
    * 1 garść kiełków,
    * 4 – 5 pomidorków koktajlowych,
    * 1/4 ogórka zielonego,
    * 1/2 czerwonej cebuli,
    * 1 łyżkę oregano,
    * 1 łyżkę sosu sojowego,
    * 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
    * miks sałat,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Pierś z kurczaka dokładnie opłukać pod zimną wodą. Jeśli trzeba, usunąć błonki albo inne niepotrzebne elementy. Wysuszyć mięso papierowym ręcznikiem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Czyste mięso natrzeć ziołami. Zamiast jednego rodzaju zioła, można natrzeć mięso mieszanką ziołową z oregano, bazylii, tymianku, wedle uznania. Pozostawić na 10 – 15 minut w lodówce.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ogórka, winogrona i pomidorki umyć. Pomidorki i winogrona przeciąć na pół, ogórka pokroić w plasterki, a następnie jeszcze na pół.

    Na talerzu o dowolnym kształcie rozsypać przepłukany wodą miks sałat. Rozsypać na nich kukurydzę oraz pokrojoną wcześniej resztę warzyw i winogrona.

  • Krok czwartek

    Krok czwartek

    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Położyć na nim piersi z kurczaka – bez krojenia go na kawałki – i przypiec z obu stron, aż zrobi się złocisty. Można posypać pieprzem i solą, chociaż ze względu na zioła nie jest to konieczne. Gdy się przyrumieni, zdjąć go z patelni. Pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Polać kurczaka sosem sojowym i posypać kiełkami. Podawać sałatkę zaraz po przygotowaniu.