Przepis na pyszną sałatkę z makaronem i papryką
Przepis na pyszną sałatkę z makaronem i papryką
Sałatka to bardzo dobre urozmaicenie jadłospisu oraz dodatek w czasie przyjęć dla przyjaciół oraz dla rodziny. Zazwyczaj jest prosta, a jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Można używać do niej dowolnych składników, lecz szczególnie dobrze sprawdza się makaron oraz dodatki. Neutralny smak makaronu sprawia, że można go połączyć niemal ze wszystkim, uzyskując zachwycające danie.
Składniki sałatki
Aby stworzyć smaczną sałatkę z makaronem i papryką, należy przygotować niezbędne składniki, w skład których wchodzą:
* 20 dag ugotowanego makaronu,
* 1 papryka czerwona,
* 1 papryka żółta,
* 1 papryka czerwona,
* 1 puszka kukurydzy,
* 1 średnia kapusta pekińska,
* 5 – 7 orzechów włoskich,
* 1 jogurt naturalny,
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
* sól,
* pieprz.
Wybierając makaron, można zdecydować się na dowolny – taki, który jest najbardziej lubiany. Mogą to być zwykłe świderki, muszelki, makaron kolorowy lub razowy w różnym kształcie i rozmiarze. Przygotowując sałatkę na przyjęcie, warto wybrać bardziej fantazyjny, który jednocześnie będzie ozdobą.Pierwszy etap
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczki oliwy z oliwek, która zapobiegnie przywieraniu makaronu do garnka. Po ugotowaniu odsączyć w sitku i polać obficie chłodną wodą – nie będzie się sklejał.
Drugi etap
Wszystkie trzy papryki dokładnie umyć, wyciąć gniazda nasienne, oczyścić wnętrze z pestek i zacząć kroić. Można pokroić je na bardzo drobne kostki lub na większe kawałki, w zależności od upodobań. Większe będą bardziej widoczne w sałatce, stanowiąc jednocześnie jej ozdobę. Kapustę pekińską poszatkować na kawałki – najpierw umyć – wrzucić do miski razem z papryką. Dodać kukurydzę konserwową – można całą puszkę, można pół, w zależności od sympatii do kukurydzy – oraz posiekane orzechy włoskie.
Trzeci etap
Przygotowany wcześniej makaron należy wrzucić do miski z warzywami, dodać sól, pieprz oraz obie papryki, a także 1/2 łyżki jogurtu naturalnego. Zamieszać, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę jogurtu. Po wymieszaniu można od razu podawać.