Jak przygotować popularną sałatkę Cezara?
Jak przygotować popularną sałatkę Cezara?
Za jedną z najpopularniejszych i jednocześnie najsmaczniejszych sałatek uchodzi sałatka Cezara. Jest ona często serwowana w restauracjach, jednak żeby ją zjeść, nie trzeba koniecznie wychodzić na miasto. Po zebraniu wszystkich potrzebnych składników można bardzo szybko przygotować smaczną przystawkę.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania smacznej sałatki niezbędne są świeże i dobre produkty, łatwe do zakupienia w każdym sklepie. Wśród nich muszą znaleźć się składniki na samą sałatkę oraz sos.Na sałatkę potrzebne będą:
* 1 sałata rzymska,
* 1 pierś z kurczaka,
* 12 pomidorków koktajlowych,
* 100 g grzanek czosnkowych,
* 50 g wiórek parmezanu,
* 4 łyżki oliwy z oliwek.
Na sos niezbędne są:
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 1 łyżka octu winnego,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Oczyszczone i umyte piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Posypać pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzać oliwę, po czym przypiekać na niej kawałki kurczaka. Po usmażeniu pozostawić do wystudzenia.
Krok drugi
Sałatę dokładnie umyć, dzieląc ją na listki. Porwać je następnie na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Pomidorki również umyć, pokroić na ćwiartki.
Do sałaty przełożyć ostudzonego już kurczaka, pomidory, grzanki czosnkowe i wymieszać delikatnie dwoma łyżkami.
Krok trzeci
Do małej miseczki przelać oliwę z oliwek, ocet i sok z cytryny. Ubić składniki trzepaczką do jajek, doprawić solą i pieprzem. Mieszać jeszcze przez chwilę, po czym polać sosem sałatkę. Ponownie wymieszać całość, a przed podaniem wysypać na sałatkę wiórki z parmezanu.