Jak przygotować popularną sałatkę Cezara?

Opiekun artykułu: konik
Advertising
Jak przygotować popularną sałatkę Cezara?

Jak przygotować popularną sałatkę Cezara?

Za jedną z najpopularniejszych i jednocześnie najsmaczniejszych sałatek uchodzi sałatka Cezara. Jest ona często serwowana w restauracjach, jednak żeby ją zjeść, nie trzeba koniecznie wychodzić na miasto. Po zebraniu wszystkich potrzebnych składników można bardzo szybko przygotować smaczną przystawkę.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania smacznej sałatki niezbędne są świeże i dobre produkty, łatwe do zakupienia w każdym sklepie. Wśród nich muszą znaleźć się składniki na samą sałatkę oraz sos.Na sałatkę potrzebne będą:
    * 1 sałata rzymska,
    * 1 pierś z kurczaka,
    * 12 pomidorków koktajlowych,
    * 100 g grzanek czosnkowych,
    * 50 g wiórek parmezanu,
    * 4 łyżki oliwy z oliwek.
    Na sos niezbędne są:
    * 4 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 łyżka soku z cytryny,
    * 1 łyżka octu winnego,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Oczyszczone i umyte piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Posypać pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzać oliwę, po czym przypiekać na niej kawałki kurczaka. Po usmażeniu pozostawić do wystudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Sałatę dokładnie umyć, dzieląc ją na listki. Porwać je następnie na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Pomidorki również umyć, pokroić na ćwiartki.

    Do sałaty przełożyć ostudzonego już kurczaka, pomidory, grzanki czosnkowe i wymieszać delikatnie dwoma łyżkami.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do małej miseczki przelać oliwę z oliwek, ocet i sok z cytryny. Ubić składniki trzepaczką do jajek, doprawić solą i pieprzem. Mieszać jeszcze przez chwilę, po czym polać sosem sałatkę. Ponownie wymieszać całość, a przed podaniem wysypać na sałatkę wiórki z parmezanu.