Jak przygotować sałatkę z żółtym serem i szynką?
Jak przygotować sałatkę z żółtym serem i szynką?
Istnieje opinia, że sałatkę można zrobić ze wszystkiego i nie jest to nieuzasadnione. Po spojrzeniu na zawartość swojej lodówki łatwo odkryć w niej rzeczy, które pozwolą skomponować coś dobrego na kolację lub na drugie śniadanie. Bazę do jednej z najprostszych, a przy tym smacznych sałatek stanowią żółty ser oraz szynka.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania sałatki często potrzebne są składniki, które ma się na co dzień w lodówce. Są to przede wszystkim:
* 10 dag żółtego sera,
* 10 plasterków szynki,
* 1 ogórek zielony, mały,
* 1 pomidor,
* 1 puszka kukurydzy,
* 1 mały majonez,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Pomidora i ogórka umyć. Ogórka od razu obrać ze skórki, krojąc w tzw. słupki. Ułożyć w misce i posypać solą. Pozostawić na 5 minut, a następnie odcisnąć dłońmi, żeby pozbyć się nadmiaru wody z ogórka.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, usunąć dokładnie skórkę oraz twarde elementy, po czym pokroić w kostkę.
Krok drugi
Ser oraz szynkę pokroić w kostkę. Wrzucić oba składniki do miski, dodając do niej również warzywa. Kukurydzę odsączyć z zalewy oraz przepłukać na sitku pod zimną wodą. Wsypać do pozostałych składników.Nie jest konieczne płukanie kukurydzy, jeżeli lubi się specyficzny smak zalewy, ale jeżeli nie jest on powodem do zachwytu – lepiej wypłukać warzywo.
Krok trzeci
Do słoika z majonezem dodać sól, pieprz, ewentualnie paprykę mieloną, ostrą. Dokładnie wymieszać i takim sosem polać składniki w misce. Wymieszać całość, żeby produkty były dobrze pokryte sosem. Sałatkę podawać od razu lub przez 20 minut chłodzić w lodówce. Podawać z chlebem lub samą, dodatkowo oprószoną natką pietruszki.