Jak przyrządzić pyszną sałatkę z żurawiną?
Jak przyrządzić pyszną sałatkę z żurawiną?
Żurawina kojarzy się głównie z problemami z pęcherzem moczowym. Jednak poza pomocą, jakiej żurawina udziela tej części ciała, stanowi również cenny składnik wielu dań, zarówno słodkich, jak i obiadowych. Doskonale sprawdza się w sałatkach, które mogą stanowić dodatek do obiadu bądź kolację. Poniżej podajemy przepis, jak wykonać przysmak z żurawiną.
Co jest potrzebne?
Pyszna sałatka to pyszne składniki, świeże i dobre jakościowo. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 1/2 sałaty,
* 2 garści szpinaku,
* 1 opakowanie fety,
* 1/2 szklanki orzechów włoskich,
* 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
* 1 natka pietruszki,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* sól,
* papryka mielona słodka (opcjonalnie).Krok pierwszy
Przygotowaną sałatę i szpinak umyć pod zimną wodą. Osuszyć. Zamiast jednej sałaty można użyć mieszanki kilku rodzajów sałat, dostępnej w wielu sklepach, co doda sałatce ciekawszego smaku.Umyte liście porwać na kawałki. Lepiej nie ciąć ich nożem, ponieważ szybciej tracą swoje walory estetyczne.
Krok drugi
Fetę pokroić w drobną kostkę. Jeśli nie jest się wielbicielem fety, można ewentualnie użyć bryndzy. Pokrojony ser dodać do miski z sałatą oraz szpinakiem.
Krok trzeci
Do miski wsypać żurawinę. Orzechy przekroić jeszcze na połówki. Będą wygodniejsze do jedzenia niż duże kawałki.
Krok czwarty
Pietruszkę posiekać na bardzo drobne kawałki. Wsypać do kubka, dolać oliwę z oliwek oraz wszystkie przygotowane wcześniej przyprawy. Wymieszać tak, żeby powstał lekki sos umożliwiający polanie sałatki.
Po polaniu jej sosem, delikatnie wymieszać potrawę przy pomocy dwóch łyżek. Schłodzić 10 minut w lodówce i podawać.