Jak przyrządzić sałatkę z kurczakiem, mango i kokosem?
Jak przyrządzić sałatkę z kurczakiem, mango i kokosem?
Odświeżającą sałatkę można zrobić nie tylko z warzyw. Nawet dbając o dietę i sylwetkę, ma się ochotę na coś dobrego, nieco słodkiego, ale wciąż niezbyt tuczącego. Takie warunki spełnia sałatka z kurczakiem oraz owocami. Jest połączeniem, które warto poznać, nawet jeśli wydaje się zaskakujące, bowiem jest niezwykle smaczne.
Potrzebne produkty na sałatkę
Podstawą sałatki są składniki świeże, o wysokiej jakości, pozwalające zachować odpowiedni smak dania. Niezbędne są przede wszystkim:
* 3 piersi z kurczaka,
* 2 mango,
* 2 limonki,
* 1 szklanka mleka kokosowego,
* 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
* 1 łyżka sosu sojowego,
* 1/2 łyżeczki płatków chili,
* sałata.
Krok pierwszy
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, po czym zająć się piersią z kurczaka. Oczyścić ją pod wodą i usunąć zbędne błonki oraz inne elementy. Pokroić ją na cienkie paski lub na kwadraty. Z limonki wycisnąć 2 łyżeczki soku, a resztę drobno pokroić.
Krok drugi
Na patelni o wysokich brzegach wymieszać ze sobą sok z limonki, sos sojowy, mleczko kokosowe oraz płatki chili. Do tak przygotowanego sosu wrzucić kurczaka i przykryć patelnię. Podpiekać pod przykryciem przez 15 minut, raz po raz mieszając dokładnie. W tym czasie zająć się wiórkami kokosowymi. Wysypać wszystkie na płaskie naczynie do pieczenia – może być blaszka – i piec przez 5 minut. Wiórki kokosowe powinny mieć złoty kolor.
Krok trzeci
Kawałki kurczaka razem z powstałym na patelni sosem przełożyć do miseczki. Mango obrać ze skórki i pokroić na kosteczki. Posypać całość wiórkami kokosowymi i zamieszać. Na talerzach rozłożyć liście sałaty, a na nich porcje sałatki. Tak zrobioną przystawkę podawać i jeść bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie jest przesadnie tucząca.