Jak przyrządzić sałatkę z kurczakiem, mango i kokosem?

Opiekun artykułu: nacpan
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak przyrządzić sałatkę z kurczakiem, mango i kokosem?

Jak przyrządzić sałatkę z kurczakiem, mango i kokosem?

Odświeżającą sałatkę można zrobić nie tylko z warzyw. Nawet dbając o dietę i sylwetkę, ma się ochotę na coś dobrego, nieco słodkiego, ale wciąż niezbyt tuczącego. Takie warunki spełnia sałatka z kurczakiem oraz owocami. Jest połączeniem, które warto poznać, nawet jeśli wydaje się zaskakujące, bowiem jest niezwykle smaczne.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty na sałatkę

    Potrzebne produkty na sałatkę

    Podstawą sałatki są składniki świeże, o wysokiej jakości, pozwalające zachować odpowiedni smak dania. Niezbędne są przede wszystkim:

    * 3 piersi z kurczaka,

    * 2 mango,

    * 2 limonki,

    * 1 szklanka mleka kokosowego,

    * 1/2 szklanki wiórków kokosowych,

    * 1 łyżka sosu sojowego,

    * 1/2 łyżeczki płatków chili,

    * sałata.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, po czym zająć się piersią z kurczaka. Oczyścić ją pod wodą i usunąć zbędne błonki oraz inne elementy. Pokroić ją na cienkie paski lub na kwadraty. Z limonki wycisnąć 2 łyżeczki soku, a resztę drobno pokroić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelni o wysokich brzegach wymieszać ze sobą sok z limonki, sos sojowy, mleczko kokosowe oraz płatki chili. Do tak przygotowanego sosu wrzucić kurczaka i przykryć patelnię. Podpiekać pod przykryciem przez 15 minut, raz po raz mieszając dokładnie. W tym czasie zająć się wiórkami kokosowymi. Wysypać wszystkie na płaskie naczynie do pieczenia – może być blaszka – i piec przez 5 minut. Wiórki kokosowe powinny mieć złoty kolor.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kawałki kurczaka razem z powstałym na patelni sosem przełożyć do miseczki. Mango obrać ze skórki i pokroić na kosteczki. Posypać całość wiórkami kokosowymi i zamieszać. Na talerzach rozłożyć liście sałaty, a na nich porcje sałatki. Tak zrobioną przystawkę podawać i jeść bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie jest przesadnie tucząca.