Przepis na lekką sałatkę z tuńczykiem z puszki
Przepis na lekką sałatkę z tuńczykiem z puszki
Tuńczyk to pyszna i zdrowa ryba, jednak bardzo rzadko mamy okazję ją kupić, a na dodatek należy do ryb drogich, dużo droższych od popularnego ostatnio łososia. Można jednak kupić tuńczyka rozdrobnionego w puszce – występuje wówczas w zalewie z wody lub oleju. To pyszny dodatek do sałatek lub też makaronu z sosem pomidorowym. Koniecznie wypróbuj poniżej podany przepis na doskonały i lekki lunch z tuńczykiem w roli głównej.
Przygotowanie warzyw
Sałatę masłową umyj dokładnie (często znajduje się w niej piasek), a następnie odstaw do całkowitego wyschnięcia. Umyj także garść listków rukoli. Czarne oliwki odsącz z ich zalewy. Paprykę oraz pomidory umyj, pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę pokrój w piórka – półksiężyce.
Przygotowanie sera
Ser feta lub podobny jest dość trudny do krojenia – kruszy się oraz przylepia do noża. Najlepiej, gdybyś do pokrojenia go w równą i małą kostkę użyła naprężonej nici.
Dressing
Do miseczki wlej trzy łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pół łyżeczki soku z cytryny oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.
Komponowanie sałatki
Do dużej miski, w której będziesz mógł swobodnie wymieszać składniki, dodaj: potarganą sałatę masłową (nie krój sałaty nożem), garść listków rukoli pozostawionych w całości, odsączonego tuńczyka, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory, przekrojone na pół oliwki oraz kostki sera feta. Całość ze sobą wymieszaj, dbając o to, aby kawałki tuńczyka rozprowadziły się po całej sałatce. Polej wszystko dressingiem i jeszcze raz wymieszaj.
Grzanki
Sałatkę będziemy serwować z grzankami. W tym celu weź chleb tostowy i przekrój go na trójkąty lub też weź zwykłe kawałki chleba. Skropl je delikatnie oliwką z oliwek oraz mocno natrzyj czosnkiem i posyp oregano. Grzanki połóż na kratce w piekarniku i zapiekaj przez około 6 – 8 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanych proporcji wyjdzie około 6 porcji lunchu. Smacznego!