Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami

Opiekun artykułu: zenia
Advertising
Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami

Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami

Wiosna to idealny moment, aby pomyśleć o zmianie diety. Ta pora roku sprzyja nie tylko odchudzaniu, ale przede wszystkim zdrowemu trybowi życia. Wszystkie rośliny zaczynają się budzić i wokół nas staje się zielono, a także świeżo, a to wszystko dzięki warzywom i owocom, które przynosi nam wiosenny klimat. Warto w tym okresie przerzucić się na lekkie, acz syte i smaczne sałatki ze szparagami. Roślina ta jest niskokaloryczna, ale bogata w błonnik, witaminy oraz minerały. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Przepis na dwie porcje:

100 g miksu sałat lub sałaty masłowej

2 jajka

1 pęczek rzodkiewki

6 szparagów zielonych

1 łyżka ziarenek słonecznika

1 łyżka masła

szczypta cukru

oliwa z oliwek lub olej dobrej jakości

sól i pieprz

  • Przygotowanie składników

    Zarówno jajka, jak i szparagi musimy ugotować. Jajka wkładamy do garnka z zimną i osoloną wodą i gotujemy na twardo. Szparagi należy umyć oraz odciąć ich końcówki, jeśli są suche. Nie obcinamy delikatnych główek. Szparagi zielone nie wymagają także obierania. Związujemy je nitką i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru oraz łyżki masła. Uważamy na główki – powinny wystawać ponad wodę, ugotują się dzięki samej parze wodnej. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plastry.

  • Dressing

    Twoim dressingiem będzie oliwa z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu oraz zmielonego przy pomocy blendera słonecznika.

  • Sałatka

    Sałatka

    Ugotowane i ostudzone jajka należy pokroić w drobną kostkę, a następnie wymieszać je z umytą sałatą, rzodkiewką, pokrojonymi w duże kawałki szparagami oraz dressingiem. Do smaku dodać sól i pieprz. Sałatkę możesz podawać z grzankami, również tymi czosnkowymi. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na sałatkę szparagową
  • dresing
  • mleko
  • składniki spożywcze
  • menu
  • pieczenie
  • śledzie w zalewie octowej
  • drób
  • sałatka z tortellini
  • kukurydza z puszki
  • sałatka z pora
  • awokado
  • kuchnia meksykańska
  • sałatka z tuńczykiem i ryżem
  • orzechy włoskie