Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami
Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami
Wiosna to idealny moment, aby pomyśleć o zmianie diety. Ta pora roku sprzyja nie tylko odchudzaniu, ale przede wszystkim zdrowemu trybowi życia. Wszystkie rośliny zaczynają się budzić i wokół nas staje się zielono, a także świeżo, a to wszystko dzięki warzywom i owocom, które przynosi nam wiosenny klimat. Warto w tym okresie przerzucić się na lekkie, acz syte i smaczne sałatki ze szparagami. Roślina ta jest niskokaloryczna, ale bogata w błonnik, witaminy oraz minerały. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis!
Przepis na dwie porcje:
Przygotowanie składników
Zarówno jajka, jak i szparagi musimy ugotować. Jajka wkładamy do garnka z zimną i osoloną wodą i gotujemy na twardo. Szparagi należy umyć oraz odciąć ich końcówki, jeśli są suche. Nie obcinamy delikatnych główek. Szparagi zielone nie wymagają także obierania. Związujemy je nitką i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru oraz łyżki masła. Uważamy na główki – powinny wystawać ponad wodę, ugotują się dzięki samej parze wodnej. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plastry.
Dressing
Twoim dressingiem będzie oliwa z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu oraz zmielonego przy pomocy blendera słonecznika.
Sałatka
Ugotowane i ostudzone jajka należy pokroić w drobną kostkę, a następnie wymieszać je z umytą sałatą, rzodkiewką, pokrojonymi w duże kawałki szparagami oraz dressingiem. Do smaku dodać sól i pieprz. Sałatkę możesz podawać z grzankami, również tymi czosnkowymi. Smacznego!