Pyszny krokodyl ogórkowy
Pyszny krokodyl ogórkowy
Dzieci potrafią być wielkimi niejadkami, dorośli natomiast lubią urozmaicenia. Dla jednych i drugich bardzo dobrym rozwiązaniem będzie krokodyl z ogórka. Wygląda ciekawie na przyjęciu, jak również jako zachęta dla dziecka, które dzięki nietypowemu kształtowi chętniej sięgnie po coś zdrowego do jedzenia. Zrobienie krokodyla z ogórka nie jest trudne, wymaga odpowiednich składników oraz ostrego noża.
Potrzebne produkty spożywcze
Dobre i świeże składniki to podstawa ogórkowego krokodyla. Trzeba zatem zadbać o jakość i z tą myślą skompletować następujące elementy:
* 1 ogórek zielony, długi,
* 1/2 marchewki,
* pomidorki koktajlowe,
* mozzarella,
* ser żółty,
* winogrona,
* 2 goździki.
Potrzebne będą również małe wykałaczki.Krok pierwszy
Ogórek dokładnie umyć. Ostrym, długim nożem naciąć jedną część ogórka, odcinając cienki pasek. Dzięki temu krokodyl będzie wygodnie leżał na talerzu albo tacce, bez przewracania się. Po wykonaniu tego jeden z końców ogórka przeznaczyć na głowę krokodyla i naciąć ją na długość 7 cm, na samym środku.
Krok drugi
Przygotowany ogórek ułożyć na płaskim podłożu, na którym będzie podawany. Z marchewki wyciąć kawałek, zaokrąglić go z jednej strony i wsunąć do paszczy, będzie stanowiła język gada.
Krok trzeci
Kawałki mozzarelli wbić na wykałaczki (po jednym kawałku na wykałaczkę). Dodać goździk na środek każdego fragmentu sera i wbić wykałaczki w ogórka, tuż nad pyskiem. Mozzarella z goździkami będzie imitować oczy krokodyla.
Krok czwarty
Ser żółty i mozzarellę pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe oraz winogrona umyć, a następnie uzupełniać nimi wykałaczki. Najlepiej na przemian: pomidor i ser, pomidor i mozzarella, winogrono i ser. Przygotowane w ten sposób koreczki wbić w wierzch ogórka – grzbietu krokodyla – wypełniając go aż po ogon. Podawać i patrzeć, jak krokodyl znika w całości.