Pyszny krokodyl ogórkowy

Opiekun artykułu: kargoo
Advertising
Pyszny krokodyl ogórkowy

Pyszny krokodyl ogórkowy

Dzieci potrafią być wielkimi niejadkami, dorośli natomiast lubią urozmaicenia. Dla jednych i drugich bardzo dobrym rozwiązaniem będzie krokodyl z ogórka. Wygląda ciekawie na przyjęciu, jak również jako zachęta dla dziecka, które dzięki nietypowemu kształtowi chętniej sięgnie po coś zdrowego do jedzenia. Zrobienie krokodyla z ogórka nie jest trudne, wymaga odpowiednich składników oraz ostrego noża.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Dobre i świeże składniki to podstawa ogórkowego krokodyla. Trzeba zatem zadbać o jakość i z tą myślą skompletować następujące elementy:
    * 1 ogórek zielony, długi,
    * 1/2 marchewki,
    * pomidorki koktajlowe,
    * mozzarella,
    * ser żółty,
    * winogrona,
    * 2 goździki.
    Potrzebne będą również małe wykałaczki.

  • Krok pierwszy

    Ogórek dokładnie umyć. Ostrym, długim nożem naciąć jedną część ogórka, odcinając cienki pasek. Dzięki temu krokodyl będzie wygodnie leżał na talerzu albo tacce, bez przewracania się. Po wykonaniu tego jeden z końców ogórka przeznaczyć na głowę krokodyla i naciąć ją na długość 7 cm, na samym środku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotowany ogórek ułożyć na płaskim podłożu, na którym będzie podawany. Z marchewki wyciąć kawałek, zaokrąglić go z jednej strony i wsunąć do paszczy, będzie stanowiła język gada.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kawałki mozzarelli wbić na wykałaczki (po jednym kawałku na wykałaczkę). Dodać goździk na środek każdego fragmentu sera i wbić wykałaczki w ogórka, tuż nad pyskiem. Mozzarella z goździkami będzie imitować oczy krokodyla.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ser żółty i mozzarellę pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe oraz winogrona umyć, a następnie uzupełniać nimi wykałaczki. Najlepiej na przemian: pomidor i ser, pomidor i mozzarella, winogrono i ser. Przygotowane w ten sposób koreczki wbić w wierzch ogórka – grzbietu krokodyla – wypełniając go aż po ogon. Podawać i patrzeć, jak krokodyl znika w całości.

Popularne tagi
  • sałatka z serem żółtym i szynką
  • blender
  • warzywa sezonowe
  • sałatka z fasolki szparagowej
  • przepis na sałatkę blt
  • przepis na sałatkę ze szpinaku
  • pieprz cayenne
  • sałatka z brokułów
  • sałatka z krewetek
  • przepis na sałatkę w kształcie marchewki
  • torellini serowe
  • zdrowa sałatka
  • składniki na sałatkę
  • pestki dyni
  • fasola