Tradycyjne dania z Wielkopolski

Opiekun artykułu: dreadzia
Advertising
Tradycyjne dania z Wielkopolski

Tradycyjne dania z Wielkopolski

Ze względu na historię Polski ciężko znaleźć jedną, charakterystyczną dla całego kraju potrawę. Zazwyczaj każdy region ma swoją odmianę różnych dań lub zupełnie zaskakujące, inne od reszty potrawy. Co innego można zjeść na Pomorzu, na Śląsku, na Kaszubach i czegoś innego można spróbować w Wielkopolsce, która jest jednym ze słynniejszych kulinarnie regionów. Stąd pochodzą potrawy, które znane są wszystkim, nawet jeżeli nie mieli okazji ich spróbować.

Advertising
Advertising
  • Smaczny gzik

    Smaczny gzik

    Gdy niezaznajomione z potrawą osoby pierwszy raz słyszą, czym jest gzik, potrafią się zgorszyć, chociaż potrawa nie jest wyjątkowo kontrowersyjna. Pod dziwną nazwą kryją się gotowane ziemniaki podawane z twarogiem wymieszanym z drobno posiekaną rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Ziemniaki mogą być pokrojone w plasterki albo podawane w całości. Zdarza się również podawanie twarogu w przekrojonych na pół ziemniakach. Jest traktowane zarówno jako drugie danie, jak i przekąska. W barach lub w czasie przyjęć bywa podawany jako zakąska do alkoholu.

  • Smażony ser

    Smażony ser

    Wielkopolska kojarzy się głównie ze stolicą regionu, z Poznaniem, a to miasto z serią książek dla młodzieży, w której często przygotowywane są regionalne potrawy. Jedną z nich jest smażony ser. Nie jest to zwykły ser żółty, lecz dojrzały ser krowi, który kruszy się i zostawia w ciepłym miejscu, żeby przyjął bardziej ciągnącą się konsystencję. Aby proces ten był szybszy, dodaje się do sera sody oczyszczonej. Następnym etapem jest smażenie go na parze lub na maśle. Można dodać zioła, zwłaszcza kminek, dzięki czemu ma niepowtarzalny aromat. Na koniec przygotowania potrawy dodaje się żółtka, miesza i wylewa do foremek lub jednej formy, żeby uzyskał ciekawy kształt. Jest dobrą przekąską zarówno sam, jak i z chlebem.

  • Rogal marciński

    Jeden z bardziej znanych przysmaków poznańskich, o których często mówi się w telewizji, zwłaszcza że pojawiają się one w sprzedaży symbolicznie 11 listopada, czyli w obecny Dzień Niepodległości. Od rana ustawiają się po nie kolejki, a ci, którzy akurat mają okazję być w Poznaniu, koniecznie chcą ich spróbować. Rogale mają kształt podkówki polanej obficie lukrem i posypane są makiem albo skórką pomarańczową. Bardzo ciekawy, ale jednocześnie kaloryczny i słodki jest środek rogala, przygotowany z białego maku, daktyli, migdałów, wanilii, cukru i śmietany. Pomimo kaloryczności warto skusić się na przynajmniej jednego.

  • Siemieniucha

    Siemieniucha

    Siemię lniane każdy zna i wiele osób stosuje, zarówno w chorobach żołądka, jak i przy przeziębieniach. Jednak w Wielkopolsce przygotowuje się z siemienia również zupę. Jest to oryginalna potrawa, charakterystyczna tylko dla tego regionu. Do jej przygotowania wykorzystuje się siemię lniane, które po zalaniu go wodą przypomina nieco kisiel. Dodatkiem do zupy jest zazwyczaj kasza jaglana, chociaż można dodać do niej i inne rzeczy, wedle smaku. Inną ciekawą, choć mającą niewielu wielbicieli zupą jest czernina, czyli zupa na bazie rosołu oraz kaczej krwi. W zależności od jej ilości ma brunatną lub czerwoną barwę.

Popularne tagi
  • ziemniaki
  • twaróg
  • kultura
  • dania wielkopolskie
  • zwroty grzecznościowe
  • rzodkiewka
  • poprawne siedzenie
  • stół
  • towarzystwo
  • potrawy tradycyjne
  • potrawy wielkopolskie
  • zachowanie
  • ser krowi
  • siemię lniane
  • potrawa
Zobacz również