Zaskakująca zupa z rzodkiewki
Zaskakująca zupa z rzodkiewki
Rzodkiewka jest lubianym warzywem, jednak najczęściej jada się ją na kanapkach oraz w sałatkach. Mało kto decyduje się na wykonanie z niej zupy, co jest wielką stratą, ponieważ jest ona bardzo smaczna oraz zdrowa. W poszukiwaniu kulinarnych nowości warto wypróbować poniższy przepis.
Potrzebne składniki
Wykonanie dobrej zupy z rzodkiewki wymaga przygotowania odpowiednich składników. Nie są one zbyt skomplikowane i nie trzeba szukać ich w kilku sklepach, jednak warto zadbać o ich świeżość. Niezbędnymi składnikami są:
* 225 g liści rzodkiewki,
* 80 ml śmietany 30%,
* 5 rzodkiewek,
* 2 ziemniaki,
* 2 łyżki masła,
* 1 cebula,
* 1 l bulionu drobiowego.
Im więcej chce się wykonać zupy, tym większej ilości składników potrzeba. Co więcej, jeżeli jest się dużym wielbicielem rzodkiewki, można przygotować więcej niż 5 czerwonych kulek, dzięki czemu smak będzie bardziej wyrazisty.Pierwszy krok
Masło wrzucić do garnka i powoli roztapiać. Cebulę obrać z łupinki i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić na masło i podgrzewać aż do zarumienienia się warzywa. Uważać, żeby nie przypalić. Powinna być nie tylko rumiana, ale i miękka.
Drugi krok
Do masła wrzucić umyte liście rzodkiewki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a następnie dodać do masła i liści. Zalać bulionem drobiowym i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
Trzeci krok
Po upływie odpowiedniego czasu zdjąć zupę z ognia, lekko ostudzić, a następnie przelać do blendera i dokładnie zmiksować. Skończyć, gdy masa będzie gładka i jednolita. Po wykonaniu tego ponownie wlać do garnka i zacząć gotować na małym ogniu.
Czwarty krok
Do gotującego się wywaru dodać śmietanę. Zamieszać i gotować aż do momentu, w którym śmietana rozprowadzi się bardzo dobrze. Można doprawić solą oraz pieprzem do smaku, a następnie podawać. Na wierzch każdej porcji układać plasterki rzodkiewki lub zetrzeć ją na zupę na tarce o średnich oczkach.