Sposób na dobrą zupę z kurczakiem i makaronem
Sposób na dobrą zupę z kurczakiem i makaronem
Zupy to dania wręcz idealne. Nie tylko smaczne oraz przygotowywane z ciekawych składników, ale przede wszystkim zdrowe i rozgrzewające. Zimą poprawiają krążenie i chronią przed chorobą, wiosną sycą, a latem są lekkim posiłkiem w czasie upałów. O każdej porze roku szczególnie dobrze sprawdza się prosta zupa z kurczakiem i makaronem.
Zupę można doprawić oregano, lecz należy dosypywać go do mocno podgrzanego wywaru, nie na początku gotowania.
Niezbędne produkty spożywcze
Aby przyrządzić smaczną zupę, przydadzą się odpowiednie składniki spożywcze, świeże i dobrej jakości, w tym:
* 50 dag mięsa z kurczaka (bez skóry),
* 20 dag makaronu typu świderki,
* 2 – 3 marchewki,
* 1 seler naciowy,
* 1 ząbek czosnku,
* 5 goździku,
* 5 ziaren pieprzu,
* natka pietruszki,
* tymianek,
* sól.Krok pierwszy
Mięso – najlepiej w całości, bez krojenia go na tym etapie na kawałki – umyć, włożyć do garnka i zalać 1/4 litra wody. Posolić 1/4 łyżeczki soli.
Krok drugi
Wszystkie przygotowane warzywa umyć pod zimną, bieżącą wodą. Marchewkę obrać cienko ze skórki, po czym pokroić na plasterki. Seler posiekać na cienkie paski. Ząbek czosnku obrać z łupinki i przekroić na pół.
Dodać warzywa do mięsnego wywaru. Wrzucić pieprz, goździki i pozostałe przyprawy, po czym przykryć garnek do połowy. Gotować przez 60 minut.
Krok trzeci
W czasie gotowania od czasu do czasu zebrać z wierzchu zupy gromadzącą się pianę. Po godzinie przecedzić zupę przez sito do drugiego garnka. Warzywa oraz mięso odłożyć na bok. Wywar zagotować, wrzucić do niego makaron i ugotować, aż będzie miękki.Gdy makaron będzie się gotował, pokroić mięso na mniejsze kawałki i przełożyć do misek. Dodać seler oraz paprykę, a następnie zalać gorącą zupą. Podawać od razu.