Jak przyrządzić dobrą zupę rybną po rosyjsku?

Opiekun artykułu: letta
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak przyrządzić dobrą zupę rybną po rosyjsku?

Jak przyrządzić dobrą zupę rybną po rosyjsku?

Rosyjska kuchnia jest jedną z części składowych polskich potraw, zwłaszcza na wschodzie kraju. Lata współistnienia z Rosjanami spowodowały, że niektóre zwyczaje kulinarne wkradły się do polskiej kuchni. Jednym z przepisów, które warto dodać do prywatnej książki kulinarnej, jest zupa rybna dla smakoszy. Można ją łatwo zrobić, kierując się podanym poniżej przepisem.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć niewielką ilością wody.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Zanim przejdzie się do wykonywania zupy, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:

    * 225 g filetów z dorsza,

    * 400 ml pomidorów z puszki,

    * 1 łyżeczka oregano,

    * 1 łyżeczka bazylii,

    * 3 łodygi selera naciowego,

    * pieprz,

    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Puszkę lub puszki z pomidorami otworzyć i przelać zawartość do średniej wielkości garnka, dobrego na zupę. Zacząć podgrzewać powoli. Ważne jest przelanie nie tylko samych warzyw, lecz również sosu, w którym się znajdują.

    Seler naciowy dokładnie przemyć i posiekać na jak najdrobniejsze kawałki. Dodać do pomidorów, zamieszać.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gotującą się powoli zupę doprawić pieprzem, solą, bazylią i oregano. Zamieszać wszystko dokładnie i nadal gotować na małym ogniu. Można doprawić pokrojoną drobno lub startą na tarce marchewką, lecz nie jest to konieczne.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do garnka z pomidorową zupą dodać mrożonego dorsza. Gotować nadal na niewielkim ogniu przez 10 – 15 minut. Gotowa zupa rybna powinna być równomiernie ciepła, a znajdująca się w niej ryba matowa oraz krucha. Jeśli po ustalonym czasie nadal taka nie jest, można potrzymać garnek na ogniu jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie przekładać na talerze. Zupa rybna smakuje najlepiej, kiedy jest bardzo gorąca.