Jak przyrządzić dobrą zupę rybną po rosyjsku?
Jak przyrządzić dobrą zupę rybną po rosyjsku?
Rosyjska kuchnia jest jedną z części składowych polskich potraw, zwłaszcza na wschodzie kraju. Lata współistnienia z Rosjanami spowodowały, że niektóre zwyczaje kulinarne wkradły się do polskiej kuchni. Jednym z przepisów, które warto dodać do prywatnej książki kulinarnej, jest zupa rybna dla smakoszy. Można ją łatwo zrobić, kierując się podanym poniżej przepisem.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć niewielką ilością wody.
Jakie składniki są potrzebne?
Zanim przejdzie się do wykonywania zupy, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 225 g filetów z dorsza,
* 400 ml pomidorów z puszki,
* 1 łyżeczka oregano,
* 1 łyżeczka bazylii,
* 3 łodygi selera naciowego,
* pieprz,
* sól.
Pierwszy krok
Puszkę lub puszki z pomidorami otworzyć i przelać zawartość do średniej wielkości garnka, dobrego na zupę. Zacząć podgrzewać powoli. Ważne jest przelanie nie tylko samych warzyw, lecz również sosu, w którym się znajdują.
Seler naciowy dokładnie przemyć i posiekać na jak najdrobniejsze kawałki. Dodać do pomidorów, zamieszać.
Drugi krok
Gotującą się powoli zupę doprawić pieprzem, solą, bazylią i oregano. Zamieszać wszystko dokładnie i nadal gotować na małym ogniu. Można doprawić pokrojoną drobno lub startą na tarce marchewką, lecz nie jest to konieczne.
Trzeci krok
Do garnka z pomidorową zupą dodać mrożonego dorsza. Gotować nadal na niewielkim ogniu przez 10 – 15 minut. Gotowa zupa rybna powinna być równomiernie ciepła, a znajdująca się w niej ryba matowa oraz krucha. Jeśli po ustalonym czasie nadal taka nie jest, można potrzymać garnek na ogniu jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie przekładać na talerze. Zupa rybna smakuje najlepiej, kiedy jest bardzo gorąca.