Pyszna zupa warzywna z dodatkiem soczewicy

Opiekun artykułu: chudini
Advertising
Pyszna zupa warzywna z dodatkiem soczewicy

Pyszna zupa warzywna z dodatkiem soczewicy

Wiosna zachęca do zmiany diety. Słodkości oraz tłuszcze przestają być jedynym, co chce się jeść. Pojawiają się świeże warzywa i chęć zrzucenia zbędnych kilogramów, a tym samym chętniej jada się sałatki oraz zupy jarzynowe, które są zdrowe oraz bardzo sycące. Oto jedna z nich.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Korzystając z nadejścia wiosny i pojawienia się na rynku świeżych warzyw, warto skompletować do zupy jak najładniejsze i dorodne egzemplarze. Dzięki temu zupa będzie posiadała wyjątkowy smak. Do jej wykonania potrzebne są:
    * 1/3 szklanki soczewicy,
    * 2 marchewki,
    * 2 ziemniaki,
    * 1 pietruszka,
    * 1/2 selera,
    * 1/4 pora,
    * 2 małe cebule,
    * majeranek,
    * kolendra,
    * pieprz,
    * pieprz w ziarnach,
    * sól,
    * liść laurowy,
    * olej do smażenia.
    Niezbędny jest również garnek do gotowania zupy oraz miseczki, w których można ją ładnie podać.

  • Krok pierwszy

    Do przygotowanego garnka wlać 1,5 litra chłodnej wody, dodać listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Nie za wiele, chyba że lubi się bardzo ostre potrawy. Całość zagotować.

  • Krok drugi

    Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostki średniej wielkości. Cebulę pozbawić łupinek i również drobno pokroić, a następnie oba składniki wrzucić do gotującej się wody.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim oba składniki, po czym wrzucić całość do wywaru z ziemniakami. Soczewicę przemyć wodą, dodać do wody i posolić.Seler oraz por dodać dopiero w momencie, kiedy pozostałe warzywa, zwłaszcza ziemniaki, będą prawie miękkie.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Zupa powinna gotować się do momentu, aż soczewica zmięknie. W tym czasie należy doprawić ją majerankiem, kolendrą, zmielonym pieprzem. Kiedy już wszystko będzie gotowe, przelewać na talerze i już na nich oprószyć koperkiem lub natką pietruszki.