Pyszna zupa warzywna z dodatkiem soczewicy
Pyszna zupa warzywna z dodatkiem soczewicy
Wiosna zachęca do zmiany diety. Słodkości oraz tłuszcze przestają być jedynym, co chce się jeść. Pojawiają się świeże warzywa i chęć zrzucenia zbędnych kilogramów, a tym samym chętniej jada się sałatki oraz zupy jarzynowe, które są zdrowe oraz bardzo sycące. Oto jedna z nich.
Potrzebne składniki
Korzystając z nadejścia wiosny i pojawienia się na rynku świeżych warzyw, warto skompletować do zupy jak najładniejsze i dorodne egzemplarze. Dzięki temu zupa będzie posiadała wyjątkowy smak. Do jej wykonania potrzebne są:
* 1/3 szklanki soczewicy,
* 2 marchewki,
* 2 ziemniaki,
* 1 pietruszka,
* 1/2 selera,
* 1/4 pora,
* 2 małe cebule,
* majeranek,
* kolendra,
* pieprz,
* pieprz w ziarnach,
* sól,
* liść laurowy,
* olej do smażenia.
Niezbędny jest również garnek do gotowania zupy oraz miseczki, w których można ją ładnie podać.Krok pierwszy
Do przygotowanego garnka wlać 1,5 litra chłodnej wody, dodać listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Nie za wiele, chyba że lubi się bardzo ostre potrawy. Całość zagotować.
Krok drugi
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostki średniej wielkości. Cebulę pozbawić łupinek i również drobno pokroić, a następnie oba składniki wrzucić do gotującej się wody.
Krok trzeci
Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim oba składniki, po czym wrzucić całość do wywaru z ziemniakami. Soczewicę przemyć wodą, dodać do wody i posolić.Seler oraz por dodać dopiero w momencie, kiedy pozostałe warzywa, zwłaszcza ziemniaki, będą prawie miękkie.
Krok czwarty
Zupa powinna gotować się do momentu, aż soczewica zmięknie. W tym czasie należy doprawić ją majerankiem, kolendrą, zmielonym pieprzem. Kiedy już wszystko będzie gotowe, przelewać na talerze i już na nich oprószyć koperkiem lub natką pietruszki.