Jak zrobić oryginalne tajskie zielone curry?
Jak zrobić oryginalne tajskie zielone curry?
Oryginalna, egzotyczna kuchnia coraz częściej trafia do domów. Dotyczy to już nie tylko kuchni z różnych krajów europejskich, lecz również znacznie dalszych, przede wszystkim z dalekiej Azji. Coraz popularniejsze jest sięganie do przepisów z Tajlandii, które są pikantne, kolorowe i bardzo atrakcyjne. Gotowym daniom trudno się oprzeć, ale zanim pojawią się na talerzu i będą kusić, trzeba je przyrządzić. Oto przepis na curry o ciekawej zielonej barwie.
Niezbędne składniki spożywcze
Do zrobienia smakowitego tajskiego curry trzeba przygotować odpowiednie, równie egzotyczne składniki. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:
* 1 pierś kurczaka,
* 1 cukinia,
* 1 cebula,
* 1 papryczka chili,
* 1 zielona papryka,
* 2 ząbki czosnku,
* 3 liście kafiru,
* 1 łyżka sosu rybnego,
* 1 łyżka oleju kokosowego,
* 1 łyżka sosu sojowego,
* 3 łyżeczki pasty curry, zielonej,
* 1/2 szklanki wody,
* 200 ml mleka kokosowego,
* kolendra (do dekoracji).
Krok pierwszy
Do rondelka o grubszym dnie wlać oliwę z oliwek. Zacząć podgrzewać. Cebulkę obrać z łupinki i posiekać w kosteczkę, wrzucić do garnka. Czosnek również obrać i pokroić – dodać do rondelka i zamieszać, podsmażając całość na złoty kolor. Papryczkę chili umyć i przekroić na pół, pozbywając się ziarenek. Pokroić drobno, po czym wrzucić do garnka.
Krok drugi
Po podsmażeniu składników dodać do garnka pastę curry oraz liście kafiru. Zamieszać i smażyć przez 2 minuty. W tym czasie umyć pierś z kurczaka i pokroić ją na paski. Paski można przeciąć jeszcze na pół, jeśli woli się mniejszy rozmiar. Dorzucić do reszty składników i przykryć garnek pokrywką – dusić 3 – 4 minuty.
Krok trzeci
Paprykę oraz cukinie umyć, pokroić na paski albo kostki. Do mięsa w garnku wlać wodę i wrzucić pozostałe warzywa i przyprawy. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać do nich mleko kokosowe, trochę kolendry i wymieszać dokładnie. Podgotować aż do zgęstnienia sosu.Sos curry jest najlepszy, gdy podaje się go z ugotowanym na miękko ryżem, a przed podaniem ozdabia kolendrą dla poprawy wyglądu.