Przepis na obiadowe naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Przepis na obiadowe naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Jeśli nie masz dzisiaj żadnego pomysłu na obiad dla całej rodziny, a chciałabyś, żeby było to coś, czego nie przyrządzasz na co dzień, to może skusisz się na zrobienie naleśników? Jeśli boisz się, że nie wyjdą ci placki, to po prostu podążaj za instrukcjami, pamiętając przede wszystkim o dobrych proporcjach. Poza tym naleśniki to bardzo wdzięczna potrawa, gdyż nadzieniem może być praktycznie wszystko, co masz w lodówce – od twojej fantazji zależy, jak połączysz dane produkty. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne naleśniki obiadowe z dodatkiem kremowego farszu z pieczarkami i kurczakiem. Takie danie zasmakuje zarówno dorosłym, jak i maluchom. Do dzieła!
Na ciasto:
Przygotowanie ciasta naleśnikowego
Kiedy przygotowujesz naleśniki, czy to na obiad, czy na śniadanie, to staraj się raczej rozpocząć przygotowania od ciasta naleśnikowego, gdyż powinno ono odpocząć około 30 – 60 minut przed smażeniem.Do dużej miski wbij dwa jajka i lekko rozkłóć je trzepaczką. Następnie dodaj łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, mleko oraz wodę. Wszystko razem wymieszaj trzepaczką lub na małych obrotach miksera. Następnie dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę (możesz ją przesiać za pomocą specjalnego kuchennego urządzenia lub też sitka o drobnych oczkach). Wymieszaj dokładnie składniki mokre z suchymi i jak już było wspomniane na początku, odstaw ciasto, aby odpoczęło.
Przygotowanie kurczaka
Weź jedną podwójną pierś z kurczaka i obmyj ją, a następnie przełóż na deskę i osusz. Wytnij z niej wszystkie błonki i chrząstki, a następnie pokrój mięso w kostkę. Dopraw kurczaka do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną papryki słodkiej.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Podsmaż kostkę z kurczaka, aż przestanie być surowa, a potem gotową przerzuć do miski i odstaw.
Przygotowanie pieczarek
Jedną cebulę pokrój w cienkie piórka lub kostkę, a potem podsmaż ją na patelni. Kiedy już się nieco zeszkli, dodaj umyte oraz pokrojone w plastry lub kostkę pieczarki. Kiedy wrzucisz grzyby na patelnię, dopraw je pieprzem oraz solą. Pod wpływem tej ostatniej przyprawy puszczą wodę. Podsmażaj je tak długo, aż woda całkiem wyparuje.Zmniejsz ogień i dodaj do pieczarek pokrojonego kurczaka. Wymieszaj. Następnie wlej na patelnię śmietanę kremówkę i podsmażaj wszystko razem, aż śmietana zacznie się gotować. Wtedy zestaw patelnię z ognia i dopraw farsz do smaku.
Nakładanie farszu
Naleśniki usmaż na złoty kolor na bardzo dobrze rozgrzanej patelni.Następnie jeszcze ciepły farsz nakładaj na jedną stronę naleśników i składaj je w rulon albo też w trójkąty. Przed podaniem możesz posypać naleśniki szczypiorkiem lub natką pietruszki, a także skropić śmietanką z farszu, jeśli jeszcze zostanie. Smacznego!