Jak zrobić pulpety w pomidorach?
Jak zrobić pulpety w pomidorach?
Pulpety w pomidorach to danie, które przypada do gustu z reguły wszystkim, a zwłaszcza dzieciom. Najlepiej przygotować je z dwóch rodzajów mięsa – wołowego i wieprzowego. Przygotowując pulpety dla dzieci, można użyć mięsa z drobiu, jest delikatniejsze i bardziej im smakuje. W przepisie na to danie znajduje się białe wytrawne wino. Jeżeli potrawę będą spożywały dzieci, możesz z powodzeniem zastąpić je białym winem bezalkoholowym lub sokiem z białych winogron z odrobiną octu winnego.
Sos:
Przygotowanie masy mięsnej
Cebulę do klopsów obierz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z cebulą dodaj do mięsa. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodaj jajko i kaszę mannę. Przypraw solą i pieprzem. Następnie dokładnie wyrób.
Formowanie pulpetów
Uformuj z masy mięsnej niezbyt duże pulpety. Każdy obtocz w mące i obsmaż na patelni z rozgrzanymi 2 – 3 łyżkami oleju. Smaż, aż się zrumienią.
Przygotowanie sosu
Obierz i posiekaj cebulę do sosu. Zeszklij ją na maśle. Dodaj do niej pomidory z puszki i wino. Do sosu wrzuć posiekane suszone pomidory. Gotuj około 5 minut.
Końcowe czynności
Przełóż zrumienione pulpety do sosu. Gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu. Przypraw sos solą, pieprzem i cukrem.
Sposób podania
Pulpety możesz podać z ziemniakami, kaszą gryczaną, jęczmienną, makaronem lub pieczywem. Pamiętaj o „zielonym”. Może to być sałata.