Jak zrobić pulpety w pomidorach?

Opiekun artykułu: litman
Advertising
Jak zrobić pulpety w pomidorach?

Jak zrobić pulpety w pomidorach?

Pulpety w pomidorach to danie, które przypada do gustu z reguły wszystkim, a zwłaszcza dzieciom. Najlepiej przygotować je z dwóch rodzajów mięsa – wołowego i wieprzowego. Przygotowując pulpety dla dzieci, można użyć mięsa z drobiu, jest delikatniejsze i bardziej im smakuje. W przepisie na to danie znajduje się białe wytrawne wino. Jeżeli potrawę będą spożywały dzieci, możesz z powodzeniem zastąpić je białym winem bezalkoholowym lub sokiem z białych winogron z odrobiną octu winnego.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

40 dag mieszanego mięsa mielonego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 jajko

1 łyżka kaszy manny

olej do smażenia

Sos:

1 mała cebula

1 łyżeczka masła

1 puszka pomidorów

1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub soku z białych winogron

4 połówki suszonych pomidorów

sól, pieprz i cukier

  • Przygotowanie masy mięsnej

    Przygotowanie masy mięsnej

    Cebulę do klopsów obierz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z cebulą dodaj do mięsa. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodaj jajko i kaszę mannę. Przypraw solą i pieprzem. Następnie dokładnie wyrób.

  • Formowanie pulpetów

    Uformuj z masy mięsnej niezbyt duże pulpety. Każdy obtocz w mące i obsmaż na patelni z rozgrzanymi 2 – 3 łyżkami oleju. Smaż, aż się zrumienią.

  • Przygotowanie sosu

    Obierz i posiekaj cebulę do sosu. Zeszklij ją na maśle. Dodaj do niej pomidory z puszki i wino. Do sosu wrzuć posiekane suszone pomidory. Gotuj około 5 minut.

  • Końcowe czynności

    Przełóż zrumienione pulpety do sosu. Gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu. Przypraw sos solą, pieprzem i cukrem.

  • Sposób podania

    Sposób podania

    Pulpety możesz podać z ziemniakami, kaszą gryczaną, jęczmienną, makaronem lub pieczywem. Pamiętaj o „zielonym”. Może to być sałata.