Przepis na kurczaka ze szpinakiem i serem
Przepis na kurczaka ze szpinakiem i serem
Popularna bajka o siłaczu sprawiła, że uwierzyliśmy w cudowną moc szpinaku. I słusznie, ponieważ te zielone liście, choć wyglądają niepozornie, mają wielką siłę zdrowotną. Jest on źródłem żelaza, działa przeciwrakowo i opóźnia znienawidzone przez kobiety procesy starzenia. Poza tym powinny spożywać go kobiety w ciąży, gdyż zawiera w sobie kwas foliowy. Niestety, smak szpinaku nie wszystkim przypada do gustu, zwłaszcza zaś nie lubią go dzieci, które od wszystkich warzyw wolą słodkie batoniki i słone paluszki. Ten przepis pokazuje, jak przemycić szpinak w kurczaku, którego dzieci uwielbiają.
Przygotowanie kurczaka
Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze części, z których zrobisz roladki. Postaraj się usunąć z nich cały biały tłuszcz oraz żyłki, z powodu których dzieci mogą zrazić się do mięsa.Kawałki kurczaka trzeba rozbić cienko, ale delikatnie. W tym celu użyj jednorazowych foliówek, do których włożysz każdy z kawałków przez rozbijaniem. Już rozbite plastry na roladki oprósz szczyptą soli i pieprzu.
Przygotowanie farszu
Roladki będziesz faszerować żółtym serem o wyrazistym, ostrym smaku oraz szpinakiem mrożonym.W misce wymieszaj mrożony szpinak (odsączony z wody) ze startym serem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rolowanie
Teraz przyszła kolej na nakładanie farszu i rolowanie.Na każdy kawałek, w zależności od jego wielości, nałóż łyżkę lub dwie farszu. Następnie zawiń je w ruloniki, uważając, aby nie pozostawić żadnego otworu, którym mógłby wyciekać roztopiony żółty ser. Pomóż sobie małymi wykałaczkami.
Zapiekanie
Piekarnik należy rozgrzać do 175 stopni Celsjusza.Blaszkę wyściel folią aluminiową i ułóż na niej roladki. Każdą z nich posmaruj oliwką z oliwek. Kurczak będzie piekł się około 40 minut, ale możesz chwilę wcześniej sprawdzić, czy już jest gotowy.
Podawanie
Roladki możesz pokroić lub podać w całości. Pamiętaj tylko, aby usunąć z nich wykałaczki, zanim zaserwujesz je dzieciom. Do roladek świetnie będą pasować pieczone ziemniaczki i letnia sałatka z dodatkiem czosnkowego dressingu. Smacznego!