Jak przyrządzić szynkę z miodem?
Jak przyrządzić szynkę z miodem?
Święta wielkanocne to nie tylko jajka i babka piaskowa, ale również smaczne wędliny. Najlepsze są oczywiście te, które zrobi się samodzielnie. Nie jest to wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać, wystarczy zebrać składniki i skorzystać z poniższego przepisu.
Potrzebne składniki
Przygotowanie pysznej szynki wymaga zebrania niezbędnych składników. Bardzo istotna jest ich świeżość, zwłaszcza świeżość wędliny. Do niezbędnych elementów należą:
* 1,5 kg szynki wieprzowej,
* 100 ml oliwy z oliwek,
* 70 ml płynnego miodu,
* 3 łyżki musztardy,
* 3 ząbki czosnku,
* 2 łyżki rozmarynu,
* 2 liście laurowe,
* 1 cytryna,
* sól,
* pieprz.
Dzięki takiemu zestawowi produktów, przygotowana na Wielkanoc szynka będzie pachniała wyjątkowo apetycznie.Pierwszy etap
Szynkę dokładnie umyć i wysuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Odłożyć na bok i zająć się przygotowaniem glazury.
Do szerokiej miski wlać 50 ml ciepłej wody, a następnie dodać musztardę, oliwę z oliwek oraz miód i wymieszać, żeby składniki zaczęły łączyć się ze sobą.
Drugi etap
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wrzucić do mieszanki miodowej. Zamieszać, po czym wrzucić do niej rozmaryn, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Po raz kolejny zamieszać, a następnie dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać całość po raz kolejny, tak żeby miód i musztarda dobrze połączyły się z wodą.
Trzeci etap
Wykonaną mieszanką należy natrzeć dobrze wieprzowinę, a następne przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą nos, żeby mięso dobrze przesiąkło aromatami mieszanki miodowej. Po przeczekaniu nocy, nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Mięso obwiązać sznurkiem, włożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piec przez 20 minut.
Czwarty etap
Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni Celsjusza oraz zdjąć przykrywkę z naczynia żaroodpornego. W takim stanie szynka powinna piec się przez 60 minut. Po jej wyjęciu z pieca należy odczekać 10 minut aż przestygnie, a następnie podawać. Można podawać ją również na zimno. Bardzo dobrze smakuje z różnymi rodzajami sosów chrzanowych.