Jak zrobić azjatycki obiad – chińskie pierożki?
Jak zrobić azjatycki obiad – chińskie pierożki?
Od czasu do czasu w kuchni powinno pojawić się trochę egzotyki. Taką egzotyką mogą być przekąski z kuchni chińskiej. Pierożki są jednym z ciekawszych smakołyków, które można podawać w czasie spotkań towarzyskich, jak również na codzienny obiad. Podawane z sosem sojowym, wyjątkowo popularnym w Azji, stanowią sycące danie. Warto spróbować je przyrządzić.
Jakich składników potrzeba?
Przyrządzenie pierożków chińskich we własnym domu nie będzie problemem, jeśli wcześniej przygotuje się odpowiednie składniki. Są to:
* 100 kwadratów kupnego ciasta na wontony,
* 800 g mięsa mielonego wieprzowego,
* 380 g kapusty,
* 1 jajko,
* 4 ząbki czosnku,
* 1 łyżka mielonego imbiru,
* 2 łyżki szczypiorku,
* 3 łyżki oleju sezamowego,
* 4 łyżki sosu sojowego.Krok pierwszy
Mięso przełożyć do dużej miski. Wsypać do niego mielony imbir, posiekany szczypiorek, sos sojowy, olej sezamowy oraz zmiażdżony czosnek. Wbić jajko.
Kapustę posiekać i również dodać do mięsa, po czym wymieszać całość, najlepiej ręką.
Krok drugi
Kwadraty gotowego ciasta rozłożyć lub położyć na stole, żeby mieć je cały czas pod ręką. Na środek każdego kwadracika kłaść 1 czubatą łyżkę nadzienia. Następnie brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą i zwinąć w trójkąt, po czym zawinąć jeszcze raz, aby pierożek był szczelny. Nadzienie nie powinno z niego wypaść w czasie gotowania.
Krok trzeci
Pierożki układać na bambusowym albo metalowym sitku i przygotowywać na parze przez 20 minut. Będą dzięki temu delikatne w smaku i zachęcające w wyglądzie. Pierogi jeść zaraz po przygotowaniu, najlepiej podając je z sosem sojowym.