Jak zrobić azjatycki obiad – chińskie pierożki?

Opiekun artykułu: kirgus
Advertising
Jak zrobić azjatycki obiad – chińskie pierożki?

Jak zrobić azjatycki obiad – chińskie pierożki?

Od czasu do czasu w kuchni powinno pojawić się trochę egzotyki. Taką egzotyką mogą być przekąski z kuchni chińskiej. Pierożki są jednym z ciekawszych smakołyków, które można podawać w czasie spotkań towarzyskich, jak również na codzienny obiad. Podawane z sosem sojowym, wyjątkowo popularnym w Azji, stanowią sycące danie. Warto spróbować je przyrządzić.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przyrządzenie pierożków chińskich we własnym domu nie będzie problemem, jeśli wcześniej przygotuje się odpowiednie składniki. Są to:
    * 100 kwadratów kupnego ciasta na wontony,
    * 800 g mięsa mielonego wieprzowego,
    * 380 g kapusty,
    * 1 jajko,
    * 4 ząbki czosnku,
    * 1 łyżka mielonego imbiru,
    * 2 łyżki szczypiorku,
    * 3 łyżki oleju sezamowego,
    * 4 łyżki sosu sojowego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mięso przełożyć do dużej miski. Wsypać do niego mielony imbir, posiekany szczypiorek, sos sojowy, olej sezamowy oraz zmiażdżony czosnek. Wbić jajko.

    Kapustę posiekać i również dodać do mięsa, po czym wymieszać całość, najlepiej ręką.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kwadraty gotowego ciasta rozłożyć lub położyć na stole, żeby mieć je cały czas pod ręką. Na środek każdego kwadracika kłaść 1 czubatą łyżkę nadzienia. Następnie brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą i zwinąć w trójkąt, po czym zawinąć jeszcze raz, aby pierożek był szczelny. Nadzienie nie powinno z niego wypaść w czasie gotowania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pierożki układać na bambusowym albo metalowym sitku i przygotowywać na parze przez 20 minut. Będą dzięki temu delikatne w smaku i zachęcające w wyglądzie. Pierogi jeść zaraz po przygotowaniu, najlepiej podając je z sosem sojowym.