Przepis na serowe tacos

Opiekun artykułu: justk
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Przepis na serowe tacos

Przepis na serowe tacos

Tacos to typowa przystawka kuchni francuskiej. Te małe placuszki można doprawiać różnymi przyprawami oraz dodawać do nich warzywa i mięso. Najlepiej smakują na ostro, polane pikantnymi dipami. Tacos sprawdzi się jako przekąska zarówno w leniwe popołudnia spędzane przed telewizorem, jak i podczas domówek ze znajomymi. Warto je przyrządzić, gdyż raz, że kulinarnie urozmaicą wieczór, dwa, że ich przygotowanie jest szybkie oraz banalnie proste. Kilkanaście minut gotowania przeniesie cię do egzotycznego Meksyku.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 opakowanie gotowej tortilli (4 placki)

200 g startego żółtego sera

1 pierś z kurczaka

1 papryka

1 mała cebula czerwona

4 łyżki masła

sól, pieprz i ostra papryka

1 opakowanie gotowej tortilli (4 placki) 200 g startego żółtego sera 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 mała cebula czerwona 4 łyżki masła sól, pieprz i ostra papryka
  • Przygotowanie składników

    Serowe tacos możesz napełnić, czym tylko zechcesz. Przed ich smażeniem dobrze jest przygotować wszystkie składniki. Poniżej podane zostały przykładowe dodatki, ale ty możesz dowolnie eksperymentować i tworzyć własne kompozycje smakowe.Pierś z kurczaka pokrój w cienkie i małe paseczki, a następnie dopraw je solą, pieprzą oraz ostrą papryką. Usmaż na patelni bez tłuszczu lub zgrilluj je i pozostaw do wystygnięcia.Paprykę pokrój w kosteczkę, a czerwoną cebulę posiekaj, robiąc półksiężyce.Żółty ser zetrzyj na tarce.

  • Smażenie tacos

    Smażenie tacos

    Do smażenia tacos użyj gotowych placków tortilli. Każdy z placków należy natłuścić delikatnie łyżeczką masła i dopiero wtedy położyć go na bardzo rozgrzaną patelnię. Placek najpierw smaż z jednej strony, a następnie z drugiej, aż zobaczysz, że zacznie się robić chrupki. Wówczas na połowę placka wsyp trochę żółtego sera, a drugą połowę dociśnij do niego za pomocą szpatułki. Tak przygotowane tacos pozostaw jeszcze przez chwilę na patelni, a potem przełóż na talerz.

  • Faszerowanie

    Faszerowanie

    Twoje tacos są już prawie gotowe. Wystarczy teraz, póki są jeszcze gorące, delikatnie je podważyć i pomiędzy rozpuszczony ser włożyć dodatki, w naszym przypadku kurczaka, paprykę i cebulę. Całość podawaj z pikantnymi dipami, które możesz kupić w większych supermarketach lub przygotować samodzielnie. Smacznego!