Przepis na serowe tacos
Przepis na serowe tacos
Tacos to typowa przystawka kuchni francuskiej. Te małe placuszki można doprawiać różnymi przyprawami oraz dodawać do nich warzywa i mięso. Najlepiej smakują na ostro, polane pikantnymi dipami. Tacos sprawdzi się jako przekąska zarówno w leniwe popołudnia spędzane przed telewizorem, jak i podczas domówek ze znajomymi. Warto je przyrządzić, gdyż raz, że kulinarnie urozmaicą wieczór, dwa, że ich przygotowanie jest szybkie oraz banalnie proste. Kilkanaście minut gotowania przeniesie cię do egzotycznego Meksyku.
Przygotowanie składników
Serowe tacos możesz napełnić, czym tylko zechcesz. Przed ich smażeniem dobrze jest przygotować wszystkie składniki. Poniżej podane zostały przykładowe dodatki, ale ty możesz dowolnie eksperymentować i tworzyć własne kompozycje smakowe.Pierś z kurczaka pokrój w cienkie i małe paseczki, a następnie dopraw je solą, pieprzą oraz ostrą papryką. Usmaż na patelni bez tłuszczu lub zgrilluj je i pozostaw do wystygnięcia.Paprykę pokrój w kosteczkę, a czerwoną cebulę posiekaj, robiąc półksiężyce.Żółty ser zetrzyj na tarce.
Smażenie tacos
Do smażenia tacos użyj gotowych placków tortilli. Każdy z placków należy natłuścić delikatnie łyżeczką masła i dopiero wtedy położyć go na bardzo rozgrzaną patelnię. Placek najpierw smaż z jednej strony, a następnie z drugiej, aż zobaczysz, że zacznie się robić chrupki. Wówczas na połowę placka wsyp trochę żółtego sera, a drugą połowę dociśnij do niego za pomocą szpatułki. Tak przygotowane tacos pozostaw jeszcze przez chwilę na patelni, a potem przełóż na talerz.
Faszerowanie
Twoje tacos są już prawie gotowe. Wystarczy teraz, póki są jeszcze gorące, delikatnie je podważyć i pomiędzy rozpuszczony ser włożyć dodatki, w naszym przypadku kurczaka, paprykę i cebulę. Całość podawaj z pikantnymi dipami, które możesz kupić w większych supermarketach lub przygotować samodzielnie. Smacznego!