Kuchnia meksykańska (5)

  • Jak dobrze składać burito?

    Burito to niezwykle smaczna i sycąca potrawa z kuchni meksykańskiej, której największą zaletą jest farsz mięsny o pikantnym smaku. Niestety, często okazuje się, że po włożeniu farszu do placka i zwinięciu nie jest on na tyle stabilny, żeby utrzymać zawartość, rozpada się, a mięso wypada. Jeżeli chcesz cieszyć się nie tylko smakiem, ale również wyglądem burito, skorzystaj z naszej podpowiedzi, jak je składać. Czytaj więcej »

    sebo

  • Jak zrobić pyszne tacos z warzywami?

    Pozostawanie cały czas w obrębie rodzimej kuchni może być nudne. Wraz z nadejściem wiosny, gdy budzi się energia i warzyw jest coraz więcej, warto zaszaleć w kuchni i przygotować tacos. Jednak nie zwykłe tacos, pełne mięsa, lecz wegetariańskie, pełne warzyw. Wyrazisty smak dania, drażniący podniebienie, może przypaść do gustu każdemu. Oto sprawdzony przepis. Czytaj więcej »

    kklp

  • Jak przygotować słynną salsę?

    Kuchnia meksykańska jest coraz bardziej popularna. Wyrazista, ostra, kolorowa sprawia, że każde, nawet małe spotkanie ze znajomymi staje się niezwykłym wydarzeniem. Żeby je podkreślić, niekoniecznie trzeba przygotowywać cały obiad po meksykańsku. Wystarczy jeden, ale za to sławny i lubiany sos o nazwie salsa. Czytaj więcej »

    flown

  • Przepis na serowe tacos

    Tacos to typowa przystawka kuchni francuskiej. Te małe placuszki można doprawiać różnymi przyprawami oraz dodawać do nich warzywa i mięso. Najlepiej smakują na ostro, polane pikantnymi dipami. Tacos sprawdzi się jako przekąska zarówno w leniwe popołudnia spędzane przed telewizorem, jak i podczas domówek ze znajomymi. Warto je przyrządzić, gdyż raz, że kulinarnie urozmaicą wieczór, dwa, że ich przygotowanie jest szybkie oraz banalnie proste. Kilkanaście minut gotowania przeniesie cię do egzotycznego Meksyku.

    Czytaj więcej »

    justk

  • Podstawowy przepis na meksykańską quesadillę

    Wiele osób choć raz w życiu, choćby nawet w fast foodowej restauracji, próbowało meksykańskiej tortilli – placka wykonanego tradycyjnie z mąki kukurydzianej, a w niektórych regionach Meksyku z pszennej. Słowo quesadilla oznacza potrawę przygotowaną z dwóch placków tortilli połączonych ze sobą roztopionym żółtym serem (queso to po hiszpańsku ser). Jest to doskonała przekąska zastępująca te kupne, ale może również służyć jako pełnowartościowy obiad, jeśli do sera doda się inne składniki, jak chociażby paprykę, pieczarki czy szpinak. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na quesadilla, który może posłużyć ci do twoich kulinarnych eksperymentów z różnymi dodatkami.

    Czytaj więcej »

    rynta

  • 1
Popularne tagi
  • przekąski na ciepło
  • kminek
  • czosnek
  • zasady odżywiania
  • produkty spożywcze
  • poprawne składanie tortilli
  • cukier
  • zdrowa dieta
  • jadłospis
  • przekąski serowe
  • sos
  • dieta
  • placek do burito
  • sałata
  • oregano
  • menu
  • patelnia
  • obiad
  • danie obiadowe
  • salsa
  • posiłek
  • nabiał
  • kulinaria
  • przygotowanie tacos z warzywami
  • cebula