Przepis na hiszpańską tortillę

Opiekun artykułu: martam
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Przepis na hiszpańską tortillę

Przepis na hiszpańską tortillę

Słysząc o hiszpańskiej tortilli, większość z nas wyobraża sobie cienki i okrągły placek z mąki kukurydzianej, przypominający wyglądem nasze podpłomyki, który można kupić w każdym markecie i dyskoncie. To jednak błąd, placek ten to tortilla meksykańska. Tortilla hiszpańska zaś to specyficzny rodzaj omletu przyrządzanego na bazie jajek oraz ziemniaków. Poniżej znajdziesz przepis – wypróbuj go koniecznie, gdyż to pyszna hiszpańska alternatywa dla naszego polskiego obiadu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

3 jajka

pół czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

¼ zielonej papryki

pół dużego, twardego pomidora

1 ugotowany ziemniak

sól i pieprz

3 jajka pół czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku ¼ zielonej papryki pół dużego, twardego pomidora 1 ugotowany ziemniak sól i pieprz
Wskazówki:

Z podanych składników wyjdzie jedna duża lub dwie małe porcje. Możesz zwiększać proporcje, ale pamiętaj o tym, że im więcej składników, tym większa musi być patelnia.

  • Smażenie dodatków

    Na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Po chwili wrzuć drobno posiekaną cebulę czerwoną oraz rozdrobniony z solą lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj, co jakiś czas mieszając, aż cebula się podpiecze, a czosnek wyda swój charakterystyczny aromat.

    Paprykę pokrój w cienkie i krótkie paski, a twarde pomidory w kostkę. Wrzuć je na patelnię i podsmażaj przez około 10 minut do zmięknięcia papryki. Co jakiś czas zamieszaj warzywa, aby uniknąć ich przypalenia. Jeśli będzie to konieczne, dodaj kilka kropel wody.

    Ugotowanego ziemniaka pokrój w cienkie talarki. Ułóż go na rozgrzanej patelni z cebulką, czosnkiem, papryką i pomidorem. Teraz całość dopraw odrobiną soli oraz pieprzu.

  • Masa jajeczna

    Masa jajeczna

    Trzy jajka rozkłóć w szklance lub miseczce. Dopraw je solą i pieprzem. Wylej wszystkie na składniki z patelni. Odczekaj chwilę, aż dół jajek się zetnie i wówczas, za pomocą szpatułki, delikatnie go podważaj w taki sposób, aby masa jajeczna spływała z góry pod spód – w ten sposób będzie miała szansę się ściąć. Smaż do tego momentu, aż jajka spłyną z wierzchu i zetną się na dole.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Hiszpańską tortillę należy podawać na ciepło, pokrojoną w trójkąty. Możesz pokroić ją na patelni lub ostrożnie zsunąć na talerz i dopiero wtedy porcjować. Podając tortillę, możesz polać ją ostrym sosem lub posypać szczypiorkiem. Smacznego!

Popularne tagi
  • składniki spożywcze
  • olej
  • obiad
  • zioła prowansalskie
  • danie
  • woda
  • kolacja
  • kulinaria
  • jadłospis
  • tortilla
  • kuchnia
  • śniadanie na ciepło
  • danie główne
  • warzywa
  • kuchnia hiszpańska
Zobacz również