Jak przyrządzić smaczną tortillę?
Jak przyrządzić smaczną tortillę?
Tortilla z farszem to doskonałe danie zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest prosta do zrobienia, bardzo smaczna, a nadzienie można komponować wedle własnego uznania.W sklepach można znaleźć opakowania z gotową tortillą, lecz bywają one dość drogie. W takiej sytuacji najlepiej przełamać tabu, mówiące, że tortilla jest trudna do samodzielnego wykonania – nic bardziej mylnego.
Potrzebne składniki spożywcze
Do przyrządzenia tortilli nie jest potrzebnych wiele składników, co jest dodatkową zaletą tego dania – dotyczy to samego ciasta, do farszu przyda się ich znacznie więcej, lecz jest to kwestia własnego smaku.Aby przygotować ciasto, potrzebne są:
* 1 szklanka mąki kukurydzianej,
* 4/5 szklanki wody,
* 1/5 szklanki oleju,
* sól.
Zamiast używać mąki kukurydzianej, można zdecydować się również na zwykłą mąkę pszenną.Pierwszy krok
Mąkę wsypać do miski. Najlepiej przesiać ją przed tym, żeby była gładka i bez grudek oraz ewentualnych zanieczyszczeń. Wlać wodę oraz olej.
Drugi krok
Wsypać sól. Zamiast soli lub łącznie z nią można dodać inne przyprawy, np. paprykę mieloną ostrą albo dowolne zioła – prowansalskie, bazylię, oregano.
Po umieszczeniu wszystkich składników w misce zacząć miksować mikserem lub blenderem ustawionym na średnie obroty. Mieszać, póki ciasto nie nabierze konsystencji ciasta na naleśniki. W razie potrzeby dodać więcej mąki albo wody.
Trzeci krok
Gotowe ciasto wylewać na dużą – największą, jaką ma się w domu – patelnię i rozprowadzać po niej okrężnymi ruchami. Olej nie jest potrzebny, ponieważ został już dodany do ciasta. Smażyć, aż placki zarumienią się lekko z obu stron.Po usmażeniu nanosić na tortillę farsz warzywny lub z kurczakiem i zawinąć. Podawać z sosem czosnkowym albo pomidorowym.