Jak przygotować słynną salsę?

Opiekun artykułu: flown
Advertising
Jak przygotować słynną salsę?

Jak przygotować słynną salsę?

Kuchnia meksykańska jest coraz bardziej popularna. Wyrazista, ostra, kolorowa sprawia, że każde, nawet małe spotkanie ze znajomymi staje się niezwykłym wydarzeniem. Żeby je podkreślić, niekoniecznie trzeba przygotowywać cały obiad po meksykańsku. Wystarczy jeden, ale za to sławny i lubiany sos o nazwie salsa.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Sos salsa musi być przygotowany z dobrej jakości składników, dzięki czemu będzie miał wyjątkowy smak i aromat. Będzie też ostrzejszy niż w przypadku wykonania go z produktów, które były w domu od kilku dni. Wśród niezbędnych produktów spożywczych znajdują się:
    * 3 duże pomidory,
    * 2 papryki czerwone,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 papryczka chili,
    * 1 cebula,
    * 1 łyżka oregano,
    * 1 łyżka papryki mielonej,
    * 1 łyżka cukru,
    * 1 łyżeczka kminku,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1/2 łyżeczki pieprzu,
    * 3 – 4 łyżki octu winnego,
    * 2 łyżki oliwy.
    Ze względu na to, że z takiej ilości składników może wyjść więcej sosu, niż jest go potrzebne na jedno przyjęcie, nadmiar można przełożyć do słoiczków, schować do lodówki i wykorzystywać później.

  • Krok pierwszy

    Cebulę obrać z łupinek i bardzo drobno pokroić. Papryki umyć, a następnie przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Resztę papryki pokroić na niewielkie kostki. Podobnie postąpić z papryczką chili, chociaż jeżeli chce się uzyskać ostry sos, można do niego wrzucić część drobnych pestek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidory sparzyć wrzątkiem, po czym obrać je ze skórki. Usunąć twarde części, a resztę pokroić.

    Na patelni podgrzać lekko oliwę z oliwek. Wrzucić na nią cebulę i przez kilka minut dusić ją pod przykryciem, aż zmięknie i stanie się lekko złotawa. Dodać papryczkę chili oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Paprykę oraz pomidory przełożyć do dużego garnka. Włączyć pod nim ogień. Dodać cebulę z dodatkami i zamieszać, a następnie pozostawić na gazie na 60 minut. Sos powinien zgęstnieć. Jeżeli nadal jest zbyt płynny, należy gotować go jeszcze 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na zakończenie doprawić wszystkimi przyprawami. Zamieszać ponownie. Gotowy sos przełożyć do słoików.Sos salsa nadaje się zarówno do przekąsek, np. chipsów, jak i jako dodatek do dań obiadowych.