Podstawowe zasady uprawy papryki
Podstawowe zasady uprawy papryki
Sezon na paprykę powoli zaczyna się kończyć, jednak to nie oznacza, że trzeba zapomnieć o warzywie na cały rok. Można rozważyć samodzielną uprawę, jeśli tylko ma się trochę miejsca w ogródku. Uprawa papryki wymaga znajomości pewnych zasad, które ułatwią wzrost rośliny oraz doprowadzą do obrodzenia czerwonych, zielonych lub żółtych warzyw.
Czas sadzenia
Pierwsze, co trzeba wziąć pod uwagę podczas rozpoczynania uprawy papryki, to czas sadzenia. Najkorzystniejsze jest posadzenie papryk w pomieszczeniu, np. w piwnicy, w komórce, a przede wszystkim w skrzynkach albo doniczkach. Będą się w nich mogły rozwijać aż do nadejścia wiosny, kiedy zalecane jest przesadzenie sadzonek do ogrodu. Ochroni to paprykę przed zimną, mokrą glebą, której papryka nie lubi – może zaprzestać w niej wzrostu albo rosnąć przesadnie wolno. Dotyczy to także sytuacji, kiedy temperatura spada poniżej 13 stopni Celsjusza. Po przesadzeniu sadzonek wiosną do ogrodu warto zapewnić im jeszcze ochronę przed wiatrem lub ewentualnym chłodem w postaci ochrony z plandeki.
Głębokość i odległość sadzenia
Poza czasem sadzenia konieczne jest także posadzenie papryki w odpowiedniej do wzrostu głębokości gleby. Istota jest też odległość pomiędzy sadzonkami. Powinny to być 18 – 24 cm pomiędzy jedną a drugą, dzięki czemu podczas wzrostu każda będzie miała dla siebie dostatecznie dużo miejsca. Gdy sadzi się więcej niż jeden rząd papryk – można sadzić różne rodzaje warzywa obok siebie, nie tylko jeden kolor – trzeba umieścić jeden od drugiego w odległości 14 – 18 cm.
Pielęgnacja papryki
Papryka najlepiej udaje się w dobrze przepuszczalnej, żyznej glebie. Powinna być wilgotna przez cały okres dbania o paprykę, ponieważ sucha ziemia nie przyniesie odpowiedniego wzrostu. Za mała ilość wody skutkuje otrzymaniem małych i niezbyt smacznych papryczek. Nie uda się to również bez składników mineralnych, które mogą być dostarczane do gleby wokół papryki poprzez nawożenie. Najlepiej nawozić w czasie przesadzania, gdyż wtedy można dokładnie przekopać ziemię i sprawić, że składniki mineralne z nawozu wnikną głębiej.
Zbieranie papryki
Łatwo zauważyć, że papryka w sklepach jest bardzo różnorodna w wielkości. Wynika to z faktu, że część papryk może być zbierana na różnym etapie rozwoju – zarówno gdy są bardzo duże, jak i gdy są mniejsze. Zazwyczaj zielone papryki są zbierane w czasie, gdy osiągną pełną dojrzałość i wielkość około 10 cm. Inne mogą być zrywane z krzaków, gdy są mniejsze i nie powoduje to utraty ich smaku. Nie charakteryzują się także twardą skórką. Z kolei chili powinno być zbierane, gdy jest intensywnie czerwone. Ze względu na ostrość chili oraz inne rodzaje ostrzejszej papryki należy zbierać w rękawiczkach zabezpieczających dłonie przed poparzeniem.