Sposoby uprawy szpinaku nowozelandzkiego

Opiekun artykułu: centrix
Advertising
Sposoby uprawy szpinaku nowozelandzkiego

Sposoby uprawy szpinaku nowozelandzkiego

Choć wcześniej lubiany jedynie przez niektórych, obecnie szpinak wraca do łask. Dzieje się to za sprawą licznych odchudzających diet oraz koktajli oczyszczających, których jest istotnym składnikiem. Gotowany, mielony, w sałatce, zawsze jest źródłem bogatych składników odżywczych, dlatego warto go nie tylko jeść, ale i samodzielnie uprawiać.

Advertising
Advertising
  • Sadzenie szpinaku

    Sadzenie szpinaku

    Żadna odmiana szpinaku nie jest odporna na mróz, dlatego jego sadzenie rozpoczyna się stosunkowo późno w porównaniu do innych roślin, ponieważ dopiero w maju. W tym miesiącu temperatura gruntu może osiągnąć już 20 stopni Celsjusza, a do tego znika ryzyko zabójczych dla szpinaku przymrozków. W czasie sadzenia trzeba dobrze przemyśleć miejsce, w którym posadzi się roślinę, ponieważ przesadzanie nie służy szpinakowi nowozelandzkiemu i może stać się przyczyną jego więdnięcia. Dla lepszego kiełkowania nasiona rośliny można moczyć przez 1 – 2 dni w wodzie, a dopiero po tym czasie włożyć do ziemi na głębokość 30 – 40 centymetrów. Ze względu na to, że każda z sadzonek rozrasta się na boki, powinna mieć dla siebie sporo miejsca. Wymusza to przynajmniej 30-centymetrowy odstęp pomiędzy kolejnymi sadzonkami.

  • Gleba dla szpinaku

    Gleba dla szpinaku

    Dobra gleba to jeden z sukcesów uprawy. Szpinak potrzebuje ziemi żyznej i przepuszczalnej, która dostarczy wody oraz tlenu do najgłębiej schowanych korzeni. Prawidłowo przygotowana gleba powinna być wymieszana z kompostem oraz z nawozem fosforowym i azotowym, ponieważ stanowią one istotne dla szpinaku składniki. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością nawozu, gdyż zbyt wiele sprawi, że szpinak będzie wyglądał niezdrowo, o ile dojdzie do jego prawidłowego wzrostu. W kwestii podlewania szpinak nowozelandzki nie ma szczególnych wymagań, może być podlewany tak, jak inne rośliny w ogrodzie, chyba że panuje susza, wówczas potrzebna mu jest codzienna dawka wody, aby korzenie i liście nie uschły.

  • Zbieranie szpinaku

    Zbieranie szpinaku

    Na pierwsze plony nie trzeba długo czekać. Wystarczą 4 tygodnie, żeby zacząć korzystać z ładnych, zielonych listków. Nie trzeba krępować się z odcinaniem kolejnych, drobnych listków, gdyż dla rośliny jest to znak do bujniejszego wzrostu. Liście szpinaku nowozelandzkiego są jasnozielone, gładkie i nie osiągają gigantycznych rozmiarów. Łatwo się je zbiera i wykorzystuje, ponieważ można spożywać je zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.

  • Właściwości szpinaku

    Właściwości szpinaku

    Szpinak jest polecany dla zdrowia oraz diety ze względu na swój bogaty skład odżywczy. Znajdują się w nim witaminy A, B1, B2, C, jednocześnie nie posiada dużej ilości tłuszczów ani węglowodanów. Powoduje to, że jest niskokaloryczny i można go dodawać bezkarnie do obiadu lub przegryzać jako przekąskę. Poza witaminami, dużym bogactwem szpinaku nowozelandzkiego są antyoksydanty, które chronią organizm poprzez zwalczanie wolnych rodników. Szpinak może być gotowany i podawany jako dodatek do obiadu, krojony do surówki, wykorzystywany do gotowania zup oraz urozmaicania mięsa. Jednak niezależnie od obróbki zawsze jest tak samo zdrowy.