Które warzywa warto posadzić w przydomowym ogródku?

Opiekun artykułu: kamilab
Advertising
Które warzywa warto posadzić w przydomowym ogródku?

Które warzywa warto posadzić w przydomowym ogródku?

Nadchodzi wiosna, wszystko budzi się do życia. Warto także, aby zawitała ona w Twoim przydomowym ogródku. Pewnie po zimie jest zapuszczony i zarośnięty, pełno w nim zgniłych liści i resztek gałęzi? Warto połączyć przyjemne z pożytecznym – zadbać o otoczenie i do tego wyhodować sobie warzywa, najcenniejsze składniki naszych codziennych posiłków. Pamiętajmy, że to źródło bezcennych i niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu witamin i minerałów. Nie zawsze posiadamy duży ogród – warto więc zdecydować się na posadzenie w nim takich warzyw, które będą nam najbardziej potrzebne i najkorzystniej wpłyną na nasz organizm. Urozmaićmy zatem naszą uprawę tak, aby znalazło się w niej sześć warzyw, wymienionym w niniejszym artykule. które to warzywa – przeczytaj.

Advertising
Advertising
  • Brokuły i kapusta

    Brokuły i kapusta

    Na pierwszym miejscu – brokuły. To niezwykle ważne warzywo – jeśli lubisz je jeść, koniecznie uzupełniaj o nie codzienną dietę. Brokuły działają przeciwrakowo, obniżają wartość ciśnienia krwi. Mało tego – są pomocne także w likwidowaniu skutków depresji. Bogate są nie tylko w witaminy A i K, ale także w kwas foliowy, błonnik, żelazo, magnez czy potas. To także źródło witaminy C. Jest mnóstwo sposobów na przyrządzenie brokułów – począwszy od zupy krem, po aromatyczne zapiekanki. Druga w kolejce jest kapusta. To roślina, która nie jest zbyt trudna w uprawie – nie wymaga od nas zbyt wielkich nakładów finansowych. Bogata w witaminę K, dba o mocne kości. Sulforafan i indol hamują tworzenie się komórek rakowych. Może być zarówno podawana jako danie główne, jak i stosowana jako dodatek do każdej niemal potrawy, choćby jako składnik surówek.

  • Cebula i pomidory

    Cebula i pomidory

    Kolejne warzywo łatwe w uprawie i niezbędne w przydomowym ogródku to cebula. Od dawna stosowana jest jako remedium na stany przeziębieniowe, zwalcza nawet katar sienny. Zawarta w niej kwercetyna zwalcza objawy alergiczne, łagodzi astmę. Zwalcza stany zapalne, a zatem jest wskazana dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Surowa, ugotowana czy podsmażona – stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Idealnie łączy się z kolejnym warzywem, dla którego warto znaleźć także miejsce w naszej uprawie, a mianowicie z pomidorem. Pomidor w zupie, sałatce czy na kanapkach – w zależności od tego, jak najlepiej Ci smakuje – chroni przed rakiem, wzmacnia odporność, zapobiega miażdżycy. Zawiera także witaminę C.

  • Marchewka i pietruszka

    Marchewka i pietruszka

    Nie może zabraknąć także marchewki i pietruszki. Ta pierwsza bogata jest w karoten, który zadba o piękny koloryt naszej skóry. Do tego znajdziemy w niej witaminy z grupy E i K. wpływa doskonale na naszą cerę, niweluje ryzyko wystąpienia nowotworów i co ciekawe – dba o nasz wzrok. Pietruszka z kolei jest niezwykle cenna dla naszej krwi. Należy spożywać zarówno korzeń, jak i liście tego warzywa.