Zasady sadzenia i uprawy rukoli
Zasady sadzenia i uprawy rukoli
Rukola stanowi obecnie najczęściej wybieraną sałatę. Ma ładną barwę, delikatny smak i doskonale nadaje się do wszystkich sałatek, koktajli, a nawet do położenia na pizzy. Zazwyczaj wydaje się, że to warzywo ciężkie do uprawy, lecz niekoniecznie. Jeśli tylko skorzysta się z podanych w naszym artykule rad, można wyhodować rukolę nawet w doniczce na balkonie. Oto przydatne wskazówki.
Miejsce dla rukoli
Rukola nie przepada za pełnym słońcem. Z tego powodu lepiej nie sadzić jej na siłę w miejscach, które są narażone na ciągłe nasłonecznienie. Mogłoby to spalić delikatne listki. Znacznie lepiej będzie posadzić warzywo w miejscu częściowo zacienionym, aby rukola miała dostęp do chłodu oraz słońca jednocześnie.
Ziemia dla rukoli
Sałata rukola nie jest tak bardzo wymagająca co do gleby, jak niektóre warzywa. Jednak najlepiej uda się na ziemi bogatej w liczne składniki odżywcze, przepuszczalnej i o odpowiedniej wilgotności. W suchej glebie jej wzrost będzie ograniczony albo wręcz niemożliwy. Ogólnie jednak, nawet jeśli ma się zwykłą ziemię ogrodową, do której sadziło się inne rośliny, można ją wykorzystać.
Wysiewanie rukoli
Pierwszy wysiew rukoli można zrobić na początku maja, kiedy jest już ciepło, po przygotowaniu ziemi oraz miejsca dla rośliny. Po wysiewie ziarenek należy przykryć je ziemią, podlać lekko wodą i czekać na pierwsze zbiory. Ziarna rukoli mogą być wysiewane co 2 – 3 tygodnie, dzięki czemu cały czas będzie się miało dostęp do świeżych listków.Rukolę można wysiewać przez jesienne miesiące, jednak wtedy na zimę trzeba przykryć stanowisko słomą albo liśćmi, żeby je zabezpieczyć.
Pielęgnacja rukoli
Poza zasadzeniem i regularnym podlewaniem niezbędne jest również prawidłowe pielęgnowanie rukoli. Wymaga to przerzedzania liści warzywa po 2 – 3 tygodniach, kiedy pojawią się już po 4 listki na każdym stanowisku. Dobrze jest również wyrywać chwasty, pozbywać się ewentualnych szkodników oraz regularnie podlewać, dzięki temu warzywo będzie dorodne oraz smaczne.
Wykorzystanie rukoli
Jak już wspomnieliśmy, rukola jest bardzo elastycznym warzywem i może być wykorzystana w różnorodny sposób. Świetnie nadaje się do sałatek, wraz z innymi dodatkami, do kanapek, do zielonych koktajli mających zapewnić urodę, a nawet na pizzę, świetnie komponując się z mozzarellą. Jeżeli masz inny pomysł na wykorzystanie rukoli, również możesz to zrobić. Śmiało!