Zbieranie i zastosowanie szafranu
Zbieranie i zastosowanie szafranu
Szafran jest znany jako najdroższa przyprawa świata, ponieważ do otrzymania 1 kilograma potrzeba aż 200 kwiatów. Pomimo ceny szafran zachęca do stosowania go w różnych formach, od leczniczych po kulinarne. Doniczkę z szafranem można kupić w wielu kwiaciarniach, choć wówczas może pełnić głównie funkcje ozdobne.
Zbieranie szafranu
Najcenniejszy szafran pochodzi z Walencji, a dokładnie z okolic La Manchy. Uważany jest za najbardziej aromatyczny i delikatny. Jego zbieranie jest tak samo specyficzne, jak sama przyprawa. Zbieranie następuje jesienią i musi odbywać się w godzinach porannych, kiedy kwiaty szafranu – krokusy – otwierają się i środek jest dobrze widoczny. Należy ściąć je szybko, a następnie równie szybko wyciąć słupki, które poddawane są suszeniu na słońcu. Najlepszą cenę uzyskuje szafran czysty, który nie posiada domieszek innych kwiatów. Występuje on w dwóch postaciach – nitek oraz proszku – w pomarańczowym kolorze i o bardzo aromatycznym zapachu.
Szafran w kuchni
Szafran znany jest większości osób przede wszystkim jako przyprawa do różnego rodzaju dań. Kucharze, którzy potrafią go używać, należą do kucharskiej elity, jednak w regionach, które od wieków słyną z szafranu, jest on składnikiem wielu popularnych potraw. Jego zaletą jest to, że pasuje zarówno do dań słodkich, jak i obiadowych. Bardzo dobrze komponuje się z rybami i owocami morza. Nadaje potrawom żółte, a nawet złotawe zabarwienie, przez co wyglądają bardziej interesująco. Jest nieodłącznym składnikiem hiszpańskiej paelli, a także angielskich szafranowych bułeczek drożdżowych. Występuje również w kuchni azjatyckiej jako jedna z głównych przypraw do dań z ryżu.
Składniki mineralne
Cenna przyprawa ma również liczne właściwości zdrowotne. Może poprawiać stan zdrowia, wzmacniać oraz uzupełniać braki składników mineralnych, ponieważ jest w nie bardzo bogata. Znajdują się w nim miedź, wapń, żelazo, ale przede wszystkim potas i cynk. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Współdziała przy tym z żelazem, które jest odpowiedzialne za wytwarzanie czerwonych ciałek krwi. Z kolei cynk reguluje gospodarkę hormonalną, wpływa na dobry stan i ukrwienie narządów płciowych, przez co poprawia sprawność seksualną. Z tego powodu w starożytnej Persji uznawany był za afrodyzjak.
Wzmacnianie ciała
Znajdujące się w szafranie związki: karoten, likopen, karotenoidy poprawiają działanie układu immunologicznego, dzięki czemu organizm jest mniej narażony na choroby. Dodatkową ich zaletą jest także działanie antyrakowe, podkreślane ostatnio przez licznych naukowców. Jednak takie działanie ma czysty szafran, bez domieszek innych roślin. Zestaw przeciwutleniaczy, które znajdują się w przyprawie, pomaga również zapobiegać nadmiernemu stresowi i tym samym chroni układ nerwowy przed uszkodzeniem. Zawarte w szafranie olejki eteryczne wspomagają dobry wygląd, poprawiają stan skóry oraz relaksują, dlatego bywają wykorzystywane w gabinetach masażu.