Przepis na pyszną sałatkę grecką
Przepis na pyszną sałatkę grecką
Sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych sałatek, jakie można spotkać zarówno w restauracjach, jak i w domach. Jest orzeźwiająca, zdrowa i bardzo dobrze komponuje się z grillowanym mięsem. Z tego powodu jest częstym daniem zabieranym na wiosennego i wakacyjnego grilla. Warto przygotować ją według podanego poniżej przepisu.
Niezbędne składniki
Ze względu na to, że sałatka grecka to przede wszystkim warzywa, trzeba zadbać o to, żeby były świeże i soczyste. Dzięki temu potrawa będzie znacznie smaczniejsza. Pamiętając o tym, trzeba przygotować:
* 3 pomidory,
* 1/2 sałaty lodowej,
* 1 ogórek zielony,
* 1 cebula czerwona,
* 20 dag sera feta,
* 1/2 szklanki oliwek zielonych,
* 1 łyżka oliwek czarnych,
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
* bazylia,
* pieprz,
* zioła prowansalskie.
Przydatna jest również miska, w której zmieszczą się wszystkie składniki, oraz drewniana łyżka do mieszania.Pierwszy etap
Warzywa dokładnie umyć. Sałatę osuszyć, można to zrobić przy pomocy papierowego ręcznika, ale bez używania siły. Jeżeli na sałacie zgromadzi się zbyt dużo wody, wpłynie ona następnie na świeżość całej sałatki. Gdy jest już gotowa, porwać ją na mniejsze kawałki i wrzucić do miski.
Drugi etap
Gdy warzywa są już czyste, można przejść do krojenia. Cebulę pokroić w krążki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Jeżeli woli się mniejsze fragmenty, wówczas można przekroić je jeszcze na pół. Dobrym sposobem na uzyskanie niewielkich kawałków ogórka jest pokrojenie całego na 4 części, a następnie krojenie każdej na plasterki. Jest to wygodne podczas jedzenia. Pomidory można sparzyć i pozbawić skórki, po czym pokroić w kostkę.
Trzeci etap
Pokrojone warzywa wrzucić do miski, do sałaty. Oliwki odsączyć z zalewy i dodać do pozostałych składników. Zamieszać. Fetę pokroić, najlepiej w kostkę, i ułożyć na samej górze.Oliwę z oliwek zmieszać z ziołami prowansalskimi, bazylią i pieprzem, a następnie polać nią całą sałatkę znajdującą się w misce. Przed podaniem sałatkę grecką można ozdobić świeżymi listkami bazylii.Bardzo dobrze smakuje podana z kawałkami bagietki przypieczonej z czosnkiem lub z bagietką, którą macza się w oliwie z oliwek. Dzięki temu tworzy się z niej sycący, lecz wciąż zdrowy obiad.