Jak przyrządzić sałatkę z kurczakiem i jabłkiem?

Opiekun artykułu: adrianek
Advertising
Jak przyrządzić sałatkę z kurczakiem i jabłkiem?

Jak przyrządzić sałatkę z kurczakiem i jabłkiem?

Sałatka z kurczakiem nie jest nowością. Kurczak nadaje się idealnie jako dodatek do warzyw. Okazuje się jednak, że równie dobrze pasuje do owoców. Połączenie drobiu ze słodkimi przysmakami może przynieść niezwykły efekt smakowy, dlatego warto przygotować zaskakujące danie. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki sałatki

    Niezbędne składniki sałatki

    Pyszna sałatka wymaga dobrych i przede wszystkim świeżych składników. Wśród nich potrzebne są:
    * 20 dag kurczaka,
    * 1 jabłko,
    * 2 plasterki ananasa z puszki,
    * 1 cebula,
    * 2 pieczarki,
    * 2 łyżki soku z cytryny,
    * natka pietruszki,
    * majonez,
    * cukier,
    * sól.
    Zamiast pieczarek można użyć grzybków marynowanych. Najlepiej użyć 2 łyżek niewielkich grzybków dla dodania smaku.

  • Etap pierwszy

    Kurczaka należy umyć i wysuszyć. Następnie można z nim postąpić na dwa sposoby. Pierwszy to upieczenie, najlepiej na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek. Drugi sposób to ugotowanie kurczaka w lekko osolonej wodzie.

    Ugotowane albo upieczone mięso pokroić na średniej wielkości kostki.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Jabłko umyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół i pozbyć się gniazda nasiennego, a następnie pokroić na drobne kostki. Wrzucić do miski, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Plasterki ananasa pokroić na kawałki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cebulę obrać z łupinek i posiekać, grzyby pokroić. Jeżeli wybierze się zwykłe pieczarki, można przysmażyć je lekko na patelni, gdy grzyby marynowane, wystarczy przekroić je na pół. Dodać do jabłka wraz z cebulą i dokładnie wymieszać składniki. Można skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem oraz solą.Na dobrze wymieszane elementy ułożyć plasterki kurczaka, a na nich kawałki ananasa, tworząc warstwowe danie. Dla ozdoby posypać wierzch natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.