Jak przygotować zapiekankę z grzybami na obiad?
Jak przygotować zapiekankę z grzybami na obiad?
Gdy tylko grzyby pojawiają się w lasach oraz sklepach, warto wykorzystać je do przygotowania dobrego dania. Poza zupą oraz sosem grzybowym można urozmaicić obiad i przygotować zapiekankę z grzybami, smaczną i bardzo pachnącą. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na proste danie.
Potrzebne składniki spożywcze
Dobre składniki to dobra zapiekanka. W związku z tym istotne jest zadbanie o świeżość produktów, wśród których powinny znaleźć się:
* 250 g grzybów,
* 200 g śmietany,
* 8 ziemniaków,
* 2 jajka,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 por (biała część),
* 2 łyżki oleju,
* 1 łyżeczka rozmarynu,
* tymianek,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Do garnka włożyć ziemniaki. Zalać je wodą i ugotować w mundurkach. Powinny być miękkie, jednak nie mogą się rozpadać. Po ugotowaniu odsączyć je z wody oraz pozostawić do ostygnięcia i pokroić w plasterki. Najlepiej kroi się je, gdy są jeszcze delikatne ciepłe, lecz nie parzą w palce.
Krok drugi
Por i czosnek posiekać na drobne kawałki. Grzyby pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie ciepły, wrzucić warzywa, doprawić rozmarynem i zamieszać. Podsmażać do momentu zmięknięcia wszystkich składników.
Krok trzeci
Do okrągłego naczynia żaroodpornego zacząć wkładać plasterki ziemniaków. Należy zużyć 2/3 z całej ilości, układając je ciasno jeden obok drugiego. Na nie rozłożyć grzyby z dodatkami i przykryć pozostałymi ziemniakami.
Krok czwarty
W osobnej misce połączyć ze sobą jajka ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Roztrzepać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym polać miksturą ziemniaki. Tak przygotowaną zapiekankę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 25 – 30 minut, aż masa jajeczna będzie zarumieniona. Podawać, gdy danie jest ciepłe, a przed podaniem posypać tymiankiem.