Jak przygotować zapiekankę z grzybami na obiad?

Opiekun artykułu: jasinska
Advertising
Jak przygotować zapiekankę z grzybami na obiad?

Jak przygotować zapiekankę z grzybami na obiad?

Gdy tylko grzyby pojawiają się w lasach oraz sklepach, warto wykorzystać je do przygotowania dobrego dania. Poza zupą oraz sosem grzybowym można urozmaicić obiad i przygotować zapiekankę z grzybami, smaczną i bardzo pachnącą. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na proste danie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Dobre składniki to dobra zapiekanka. W związku z tym istotne jest zadbanie o świeżość produktów, wśród których powinny znaleźć się:
    * 250 g grzybów,
    * 200 g śmietany,
    * 8 ziemniaków,
    * 2 jajka,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 por (biała część),
    * 2 łyżki oleju,
    * 1 łyżeczka rozmarynu,
    * tymianek,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Do garnka włożyć ziemniaki. Zalać je wodą i ugotować w mundurkach. Powinny być miękkie, jednak nie mogą się rozpadać. Po ugotowaniu odsączyć je z wody oraz pozostawić do ostygnięcia i pokroić w plasterki. Najlepiej kroi się je, gdy są jeszcze delikatne ciepłe, lecz nie parzą w palce.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Por i czosnek posiekać na drobne kawałki. Grzyby pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie ciepły, wrzucić warzywa, doprawić rozmarynem i zamieszać. Podsmażać do momentu zmięknięcia wszystkich składników.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do okrągłego naczynia żaroodpornego zacząć wkładać plasterki ziemniaków. Należy zużyć 2/3 z całej ilości, układając je ciasno jeden obok drugiego. Na nie rozłożyć grzyby z dodatkami i przykryć pozostałymi ziemniakami.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    W osobnej misce połączyć ze sobą jajka ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Roztrzepać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym polać miksturą ziemniaki. Tak przygotowaną zapiekankę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 25 – 30 minut, aż masa jajeczna będzie zarumieniona. Podawać, gdy danie jest ciepłe, a przed podaniem posypać tymiankiem.

Popularne tagi
  • przygotowanie pączków
  • naleśniki z nutellą
  • makaron z ciasta naleśnikowego
  • oryginalny sernik
  • drewniana łyżka
  • tort komunijny
  • sposób przygotowania twarogu
  • ser twarogowy
  • wędliny
  • słodka przekąska
  • przepis na zupę dyniową
  • karkówka duszona
  • kotlety mielone
  • przepis na bezy
  • tosty z bananami