Jakie produkty powinny znajdować się w każdej kuchni?
Jakie produkty powinny znajdować się w każdej kuchni?
Nieważne, czy jesteś amatorką gotowania, która dopiero uczy się wszystkiego krok po kroku i od niedawna zarządza swoją kuchnią, czy też może jesteś prawdziwą gospodynią domową, która ma już wieloletnie doświadczenie – są pewne produkty, które powinny znajdować się w każdej kuchni. Właśnie dzięki tym rzeczom powiedzenie „coś z niczego” w odniesieniu do jedzenia nabiera prawdziwego sensu. Mając tych kilka produktów w swoich szafkach czy też w lodówce, nie będziesz musiała się martwić, iż nie masz co podać na obiad albo że brakuje ci deseru, kiedy wpadną niespodziewanie goście z wizytą. Jeśli więc jesteś na etapie urządzania oraz zaopatrywania kuchni, to bardzo dobrze się składa, ponieważ ten artykuł ci w tym pomoże. Miłego pichcenia!
Mąka
To absolutna podstawa w kuchni. Powinnaś mieć jej zapas w domu, ale niezbyt duży, aby się nie popsuła. Najlepiej, żebyś miała po jednym czy dwa opakowania mąki pszennej (różnych rodzajów), pełnoziarnistej oraz żytniej. Wówczas będziesz mogła nawet na szybko przyrządzić bułeczki.
Jajka
Jajka to kolejny produkt, bez którego w kuchni ani rusz. Co najmniej 10 jaj powinno być w twojej lodówce zawsze. Dzięki temu będziesz mogła przyrządzić szybko deser, naleśniki czy sałatkę. Gdybyś nie miała pomysłu na kolację, wystarczy ugotować jajka, następnie obrać je, przedzielić na połowę i posmarować majonezem oraz posypać odrobiną słodkiej papryki. Możesz również zrobić jajka faszerowane.
Przyprawy i zioła
Niewątpliwie w naszej kuchni powinny znajdować się również różne przyprawy i zioła, ponieważ to dzięki nim potrawy nabierają charakteru. Oprócz podstawowych, czyli soli i pieprzu, możesz zaopatrzyć się także w majeranek, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano, curry, cynamon, kminek. To wszystko z pewnością przyda ci się do przygotowywania marynat do mięs, ciast, ale także zup. Pamiętaj również, że dobrze jest mieć w domu zestaw do wypieków, czyli proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz esencje, na przykład migdałową i śmietankową. Możesz także kupić kilka opakowań drożdży instant, gdyż nie popsują ci się one po kilku dniach.
Nabiał
Nabiału do gotowania również bardzo często używamy. Nie potrzebujesz jednak robić jego zapasu, zwłaszcza że takie mleczne produkty mają zazwyczaj krótki okres ważności. Wystarczy, że zawsze będziesz miała w lodówce jedno opakowanie jogurtu i jedno opakowanie śmietany.
Słodkości
Niewątpliwie, warto także w domu mieć zapas jakichś słodkości. Nie chodzi tylko o cukier czy cukier waniliowy, ale także o miód, który doskonale nadaje się do słodzenia deserów lub wypieku ciast, a poza tym jest zdrowszy niż tradycyjny, biały cukier. Dodatkowo warto, abyś miała w domu opakowanie rodzynków, daktyli i choćby moreli suszonych. To przekąska, którą poczęstujesz osobę, będącą na diecie. W szafce możesz mieć zawsze dwa opakowania ciastek, a w zamrażalce opakowanie lodów. Wówczas nikt i nic cię nie zaskoczy.