Jakie produkty powinny znajdować się w każdej kuchni?

Opiekun artykułu: daaaria
Advertising
Jakie produkty powinny znajdować się w każdej kuchni?

Jakie produkty powinny znajdować się w każdej kuchni?

Nieważne, czy jesteś amatorką gotowania, która dopiero uczy się wszystkiego krok po kroku i od niedawna zarządza swoją kuchnią, czy też może jesteś prawdziwą gospodynią domową, która ma już wieloletnie doświadczenie – są pewne produkty, które powinny znajdować się w każdej kuchni. Właśnie dzięki tym rzeczom powiedzenie „coś z niczego” w odniesieniu do jedzenia nabiera prawdziwego sensu. Mając tych kilka produktów w swoich szafkach czy też w lodówce, nie będziesz musiała się martwić, iż nie masz co podać na obiad albo że brakuje ci deseru, kiedy wpadną niespodziewanie goście z wizytą. Jeśli więc jesteś na etapie urządzania oraz zaopatrywania kuchni, to bardzo dobrze się składa, ponieważ ten artykuł ci w tym pomoże. Miłego pichcenia!

Advertising
Advertising
  • Mąka

    To absolutna podstawa w kuchni. Powinnaś mieć jej zapas w domu, ale niezbyt duży, aby się nie popsuła. Najlepiej, żebyś miała po jednym czy dwa opakowania mąki pszennej (różnych rodzajów), pełnoziarnistej oraz żytniej. Wówczas będziesz mogła nawet na szybko przyrządzić bułeczki.

  • Jajka

    Jajka

    Jajka to kolejny produkt, bez którego w kuchni ani rusz. Co najmniej 10 jaj powinno być w twojej lodówce zawsze. Dzięki temu będziesz mogła przyrządzić szybko deser, naleśniki czy sałatkę. Gdybyś nie miała pomysłu na kolację, wystarczy ugotować jajka, następnie obrać je, przedzielić na połowę i posmarować majonezem oraz posypać odrobiną słodkiej papryki. Możesz również zrobić jajka faszerowane.

  • Przyprawy i zioła

    Przyprawy i zioła

    Niewątpliwie w naszej kuchni powinny znajdować się również różne przyprawy i zioła, ponieważ to dzięki nim potrawy nabierają charakteru. Oprócz podstawowych, czyli soli i pieprzu, możesz zaopatrzyć się także w majeranek, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano, curry, cynamon, kminek. To wszystko z pewnością przyda ci się do przygotowywania marynat do mięs, ciast, ale także zup. Pamiętaj również, że dobrze jest mieć w domu zestaw do wypieków, czyli proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz esencje, na przykład migdałową i śmietankową. Możesz także kupić kilka opakowań drożdży instant, gdyż nie popsują ci się one po kilku dniach.

  • Nabiał

    Nabiału do gotowania również bardzo często używamy. Nie potrzebujesz jednak robić jego zapasu, zwłaszcza że takie mleczne produkty mają zazwyczaj krótki okres ważności. Wystarczy, że zawsze będziesz miała w lodówce jedno opakowanie jogurtu i jedno opakowanie śmietany.

  • Słodkości

    Niewątpliwie, warto także w domu mieć zapas jakichś słodkości. Nie chodzi tylko o cukier czy cukier waniliowy, ale także o miód, który doskonale nadaje się do słodzenia deserów lub wypieku ciast, a poza tym jest zdrowszy niż tradycyjny, biały cukier. Dodatkowo warto, abyś miała w domu opakowanie rodzynków, daktyli i choćby moreli suszonych. To przekąska, którą poczęstujesz osobę, będącą na diecie. W szafce możesz mieć zawsze dwa opakowania ciastek, a w zamrażalce opakowanie lodów. Wówczas nikt i nic cię nie zaskoczy.

Popularne tagi
  • przechowywanie jedzenia
  • jogurt grecki
  • karmelizowanie cukru
  • mrożone wino
  • bób
  • sok z jabłek
  • receptura
  • ciastka rumowe
  • garnek
  • przepis na zapiekankę grzybową
  • kubek
  • zapiekanka z boczkiem
  • proste obieranie jajek
  • pieczenie w mikrofalówce
  • ciasteczka z czekoladą