Przepis na pyszne naleśniki z nutellą i bananami
Przepis na pyszne naleśniki z nutellą i bananami
Nutella to pyszny krem znany już od 50 lat. Krem ten wyrabiany jest na bazie kakao i orzechów laskowych, dlatego świetnie pasuje zarówno do kanapek, jak i słodkich wypieków. Nutellę uwielbiają dzieci i dorośli – naprawdę trudno się jej oprzeć. Oprócz tradycyjnych kanapek z nutellą podawanych na śniadanie możesz pokusić się o ich smaczniejszą alternatywę, czyli naleśniki. Po dodaniu banana zwykłe śniadanie przerodzi się w prawdziwą ucztę dla całej rodziny.
Ciasto naleśnikowe
Rzecz jasna, każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe, którego nauczyła się od swojej mamy czy babci. Takie przepisy bowiem są przekazywane od pokoleń. Jeśli jednak nie posiadasz swoich sprawdzonych proporcji, skorzystaj z tych, które są tutaj podane. Wszystkie składniki połącz ze sobą bardzo dokładnie (możesz w oddzielnych miseczkach wymieszać składniki suche i mokre, a potem przełożyć je do jednego naczynia). Musisz uzyskać jednolitą masę bez grudek – użyj do tego trzepaczki albo miksera. Następnie odstaw ciasto na pół godziny, aby „odpoczęło”.Po upływie tego czasu zacznij smażyć naleśniki. Na bardzo rozgrzanej patelni delikatnie wysmarowanej tłuszczem (jeśli twoja patelnia służy do smażenia bez tłuszczu, to pomiń smarowanie) smaż naleśniki z jednej i z drugiej strony. Jeśli nie wiesz, kiedy powinnaś przewrócić naleśnika, obserwuj go – będzie gotowy do przewrócenia, kiedy pojawią się na nim bąbelki alb wybrzuszenia.
Nadzienie
Usmażone naleśniki, jeszcze ciepłe, posmaruj nutellą i połóż na nie kawałki pokrojonego banana (jak wolisz, na kawałki lub w talarki). Całość zwiń w rulon lub trójkąt.
Serwowanie
Przed podaniem naleśników udekoruj je. Możesz także ozdobić talerz kleksem bitej śmietany albo truskawkami – w połączeniu z tymi dodatkami naleśniki będą smakować wybornie. Smacznego!