Jak przyrządzić wspaniałe kulki ziemniaczane?

Opiekun artykułu: likenter
Advertising
Jak przyrządzić wspaniałe kulki ziemniaczane?

Jak przyrządzić wspaniałe kulki ziemniaczane?

Ziemniaki są wspaniałym warzywem, które dopełnia posiłek, jednak zwykłe, ugotowane, mogą szybko znudzić się i wywoływać niechęć. Żeby do tego nie doszło, warto poznać sposób na zupełnie inne podanie ziemniaków. Ciekawe, smaczne, zachęcające, szczególnie dla najmłodszych. Oto przepis na ziemniaczane kulki.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania pysznych kulek ziemniaczanych, które mogą być punktem głównym dobrego obiadu, potrzebne będzie:
    * 1/2 kg ziemniaków,
    * 1/2 łyżeczki pieprzu,
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    * 3 łyżki bułki tartej,
    * 1 jajko,
    * sól,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie ziemniaki obrać ze skórki, umyć pod zimną wodą i przełożyć do garnka. Zalać je wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować do całkowitej miękkości. Gdy będą już odpowiednio miękkie, odcedzić je i od razu zgnieść tłuczkiem. Wystudzić przez 5 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do ziemniaczanej masy wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną. Zamiast pieprzu można użyć przyprawy do ziemniaków albo koperku lub innej ulubionej przyprawy. Po dodaniu wszystkich elementów ponownie tłuc tłuczkiem albo wymieszać dokładnie łyżką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z gotowej masy można zacząć formować kuleczki ziemniaczane. Mogą być one różnej wielkości, jednak lepiej powstrzymać się od przygotowywania dużych, gdyż mogą nie dopiec się na oleju – przypalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe.

    Kuleczki można – lecz nie jest to konieczne – obtoczyć w bułce tartej.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowe kulki smażyć podobnie jak frytki na głębokiej patelni w głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu. Obracać i dopilnować, żeby były brązowe z obu stron.

    Po usmażeniu można od razu przekładać na talerz. Kulki ziemniaczane smakują bardzo dobrze jako element obiadu, z sałatką i mięsem, jak również jako samodzielne danie, podawane z sosem lub z ketchupem.

Popularne tagi
  • krówki ciągutki
  • wskazówki do smażenia potraw
  • rondel
  • tarta z kremem
  • kuchnia
  • pieniądze
  • mus jabłkowy
  • trik
  • przepis na babkę ananasową
  • masa jajeczna
  • przystawka
  • tarka
  • ziemniaki w mundurkach
  • szarlotka biszkoptowa
  • ciasto z wiśniami i kruszonką