Jak zrobić makaron z ciasta naleśnikowego?

Opiekun artykułu: olkaa
Advertising
Jak zrobić makaron z ciasta naleśnikowego?

Jak zrobić makaron z ciasta naleśnikowego?

Makaron z ciasta naleśnikowego to świetny dodatek do zup. Jest smaczny i bardzo dobrze współgra ze słodkimi zupami. W okresie letnim, gdy takie potrawy przygotowujemy częściej, uatrakcyjnia naszą kuchnię. Bardzo dobrze tolerowany jest przez dzieci :) Zatem do dzieła.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

6 dag mąki

4 jajka

szczypta soli

1/8 litra mleka

posiekane drobno świeże lub suszone zioła (koperek, pietruszka, bazylia, oregano)

1 łyżka roztopionego masła

Wskazówki:

Pokrojony makaron możesz wstawić do nagrzanego piekarnika, aby podsechł. Będzie jeszcze smaczniejszy.

  • Przygotowanie ciasta

    Jajka wymieszaj z mąką i solą przy pomocy ubijaczki do piany lub miksera. Do uzyskanej masy dolej mleko i łyżkę stopionego masła oraz zioła. Ciasto odstaw na minimum 20 minut, a jeżeli czas ci na to pozwoli, najlepiej na godzinę.

  • Smażenie naleśników

    Smażenie naleśników

    Usmaż bardzo cienkie naleśniki. Następnie zwiń je w rulony i pokrój w cienkie paseczki.

  • Sposób podawania

    Sposób podawania

    Makaron naleśnikowy dobrze smakuje z rosołem oraz z czerwonym barszczem. Może stanowić danie główne na słodko, gdy podasz go z owocami, lodami i bitą śmietaną. Nasz makaron może posłużyć również jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych z warzywami. Jego wszechstronność kończy się wraz z waszymi pomysłami. Można go fantazyjnie układać na talerzu, przyozdabiać świeżymi ziołami i owocami. Jako przystawka na przyjęciach robi wrażenie zarówno wzrokowe, jak i smakowe w połączeniu z waszą inwencją twórczą.

Popularne tagi
  • zapiekanka cebulowo-ziemniaczana
  • zasady gotowania w parowarze
  • grill
  • przepis na ciasto ajerkoniakowe
  • makaron
  • bulion warzywny
  • przepis na ciastka rumowe
  • żółtka
  • sposób na ciasto ajerkoniakowe
  • naleśniki 3 w 1
  • przygotowanie sosu koperkowego
  • włoszczyzna
  • drożdże instant
  • ciepła woda
  • przygotowanie bez