Suszenie i przechowywanie ziół – podstawowe zasady
Suszenie i przechowywanie ziół – podstawowe zasady
Jeśli przygotowując potrawy, często sięgasz po zioła, warto przygotować sobie latem ich zapas na zimę. Latem zioła mają najbogatszy aromat, gdyż dzięki ciepłej, słonecznej pogodzie gromadzi się w nich mnóstwo związków aromatycznych. Dlatego warto zebrać teraz zioła z własnej uprawy i przygotować na długie zimowe miesiące. Jak zebrać i jak przechowywać zioła, dowiesz się z tego artykułu.
Jak zbierać zioła?
Najczęściej wykorzystujemy w kuchni liście ziół. Liście powinno się zbierać przed kwitnieniem rośliny albo tuż po nim. Jeśli okres kwitnienia minął, latem można zbierać liście ponownie, ale w przypadku takich ziół jak rozmaryn, szałwia czy lawenda nie powinno się tego robić później niż w sierpniu, gdyż mogłoby to osłabić roślinę. Zioła zbieramy po zniknięciu porannej rosy, ale jeszcze przed południem, kiedy mają najwięcej aromatu. Nasiona ziół zbieramy natomiast w pierwszej połowie sierpnia.
Jak suszyć zioła?
Zioła powinny być wysuszone szybko, by nie ulotniły się olejki eteryczne. Zebrane rośliny należy rozłożyć w przewiewnym miejscu na warstwie gazet i od czasu do czasu poruszyć. Zioła należy suszyć w cieniu, gdyż światło słońca rozkłada zawarte w nich olejki eteryczne. Zioła można także suszyć w piekarniku w temperaturze około 60 – 70 stopni Celsjusza. Drzwiczki powinny być uchylone. Trzeba cały czas kontrolować proces suszenia, by rośliny nie wyschły za bardzo. Zioła przy dotknięciu nie powinny rozsypywać się w proszek. Zioła można też wysuszyć w przewiewnym miejscu, na przykład na poddaszu, powiązane w pęczki.
Przechowywanie ziół
Suszone zioła należy po wyschnięciu pokruszyć i wsypać do szczelnych, najlepiej ceramicznych pojemników albo słoików z ciemnego szkła. Zioła powinny być chronione przed wilgocią, a także światłem. Na pojemnikach należy umieścić nalepki z nazwą ziół oraz datą zbioru. Suszone zioła zachowują swoje wartości przez rok.
Zioła w kostkach lodu
Zioła można przechowywać w postaci zamrożonej. Bardzo ciekawy sposób to zamrażanie posiekanych ziół albo całych listków w kostkach lodu. Wystarczy umieścić zioła w foremkach do lodu i nalać wody. Będą wspaniałymi smakowymi dodatkami do potraw. Zamrożone w kostkach lodu listki mięty czy kwiaty nagietka to piękna dekoracja przygotowywanych na różne okazje napojów orzeźwiających.
Zioła w zalewie
Bardzo ciekawym sposobem zachowywania aromatów ziół na później jest ich dodawanie do octu winnego, oleju roślinnego lub oliwy. Aromatyzowana oliwa lub olej mogą być wspaniałym dodatkiem do zup, sałatek czy potraw z warzyw.