Uprawa i zastosowanie imbiru

Opiekun artykułu: tytus
Advertising
Uprawa i zastosowanie imbiru

Uprawa i zastosowanie imbiru

Imbir jest niezwykle przydatną przyprawą, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienia, ma on możliwość zapobiegania im. Można kupować imbir w sklepie, chociaż ma on wysoką cenę albo rozpocząć samodzielną uprawę, która przy odrobinie wiedzy na temat pielęgnacji rośliny może się udać.

Advertising
Advertising
  • Sadzenie imbiru

    Sadzenie imbiru

    Niewiele osób, kupując imbir, zastanawia się, jak wygląda on w czasie uprawy. To, co najczęściej wykorzystuje się do herbat i jedzenia, to właśnie korzeń imbiru, i tym samym część, z której wyrastają pędy. Żeby rozpocząć sadzenie, należy wybrać zdrowy, nie nadgniły i nie miękki korzeń. Można go podzielić na mniejsze części, jeżeli jest bardzo duży. Podzielony korzeń warto pozostawić do stwardnienia, chociaż nie przesadnego i dopiero wtedy włożyć do przygotowanej dla imbiru doniczki. Powinna ona być na tyle szeroka, żeby imbir miał szansę rozrastać się po bokach.

  • Dobra gleba

    Dobra gleba

    Do właściwego wzrostu imbiru potrzebna jest dobra gleba, najlepiej torfowo-gliniasta, z przewagą torfu. Roślinę umieszcza się na głębokości 2 centymetrów, po czym przysypuje ziemią. Najlepszy czas na sadzenie to wiosna, kiedy już jest ciepło, ale jeszcze nie za gorąco. Ziemię zwilża się wodą, a dla przyśpieszenia wzrostu można przykryć doniczkę folią, usuwaną, gdy pojawią się pierwsze pędy. Latem, kiedy jest cieplej, należy częściej podlewać roślinę oraz delikatnie zraszać liście. Ma to znaczenie głównie wtedy, gdy chce się zrobić z imbiru roślinę ozdobną.

  • Nawożenie i zbiór

    Nawożenie i zbiór

    Imbir jest rośliną, która od czasu do czasu potrzebuje nawożenia. W związku z tym, że część jej będzie jadana, najlepiej poprosić w kwiaciarni o podpowiedź, jaki nawóz będzie najlepszy i bezpieczny dla zdrowia. Zbiór imbiru rozpoczyna się jesienią, kiedy zauważy się, że liście zaczynają żółknąć. Oznacza to, że można już wykopać dojrzałe kłącza, które będą nadawały się do spożycia.

  • Właściwości imbiru

    Właściwości imbiru

    Aromatyczny imbir był znany od wieków w Indiach i Chinach jako roślina wspomagająca przede wszystkim układ odpornościowy oraz układ pokarmowy. Jest dobrym środkiem łagodzącym sensacje żołądkowe: nudności, wymioty, biegunkę oraz ból jelit. Poza tym rozgrzewa organizm, co jest przydatne w czasie przeziębień, a także do ochrony przed nimi. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, więc łagodzi podrażnienia wewnątrz ciała oraz zabija bakterie drażniące błonę śluzową. Może również pomagać przy bólach głowy i chorobie lokomocyjnej.

  • Zastosowanie imbiru

    Zastosowanie imbiru

    W zależności od chęci lub potrzeby imbir może być stosowany na kilka sposobów. Zmielony staje się dodatkiem do dań obiadowych oraz słodkich. Można wykorzystać go do pieczenia ciast i ciasteczek, natomiast dodawany do sosów lub zup będzie łagodził dolegliwości gastryczne. Najbardziej znany jest pod postacią soków oraz herbat, które można popijać w czasie jesiennych wieczorów. Bywa również elementem nalewek, podwajając ich działanie rozgrzewające.