Eleganckie zapiekane naleśniki
Eleganckie zapiekane naleśniki
Te naleśniki przygotujesz z niewielu prostych składników. Są łatwe do wykonania i cieszą podniebienie.
Ciasto:
Nadzienie:
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiej przez sito i wsyp do wysokiego naczynia, dodaj jajka, szczyptę soli, pół łyżeczki cukru, tłuszcz i mleko. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj. Gładką masę rozrzedź wodą. Przygotowane ciasto naleśnikowe przykryj i zostaw na pół godziny.
Smażenie naleśników
Średniej wielkości patelnię lekko natłuść kawałkiem słoniny lub olejem. Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto naleśnikowe niewielką łyżką-chochelką. Poruszając patelnią, rozprowadź na niej równomiernie ciasto. Naleśniki smaż na małym ogniu, aż brzegi naleśnika obeschną, a jego kolor stanie się matowy.
Przewracanie naleśników
Wbrew pozorom obracanie naleśników na drugą stronę poprzez podrzucanie ich wcale nie jest takie trudne. Wystarczy do tego trochę chęci, odwagi i wytrwałości w ćwiczeniach. Jeżeli jednak masz trudności w opanowaniu tej techniki, pomóż sobie pokrywką lub drugą patelnią.
Układanie naleśników
Usmażone naleśniki najlepiej jest układać na odwróconym głębokim talerzu jeden na drugim.
Wykonanie nadzienia
Jajka ugotowane na twardo obierz i drobno posiekaj. Masło stop na małym ogniu, dodaj przesianą mąkę i zasmaż, nie rumieniąc go. Powoli dolewaj zimnego mleka, mieszaj, aż zasmażka będzie gęsta. Po lekkim wystudzeniu wymieszaj z posiekanymi jajkami i natką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nadziewanie i zasmażanie
Naleśniki smaruj nadzieniem i zwiń je w rulony, możesz podwinąć ich brzegi jak sajgonki. Ułóż naleśniki w natłuszczonej formie, na wierzchu polej stopionym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj je około 10 – 15 minut. Gotowe naleśniki możesz podawać z surówką, sosem pomidorowym lub grzybowym.