Jak przyrządzić naleśniki z karmelizowanymi jabłkami?
Jak przyrządzić naleśniki z karmelizowanymi jabłkami?
Naleśniki z dodatkami mogą być doskonałym śniadaniem, obiadem oraz kolacją, zwłaszcza jeśli lubi się słodkie posiłki. Połączenie puszystych naleśników z karmelizowanymi jabłkami daje jeszcze lepsze efekty. W poniższym artykule podpowiadamy, w jaki sposób przygotować taki rarytas.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania pysznego dania potrzebne są świeże i dobrej jakości produkty spożywcze, wśród których muszą znaleźć się:
* 250 ml mleka,
* 100 g mąki pszennej,
* 2 jajka,
* 1 łyżka oleju,
* 4 jabłka,
* 4 łyżka cukru brązowego,
* 1 łyżeczka cynamonu.Krok pierwszy
Na początku warto przygotować nadzienie do naleśników, czyli karmelizowane jabłka. Owoce dokładnie umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić jabłka na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wrzucić jabłka, posypać je cukrem oraz cynamonem, po czym smażyć przez 3 – 4 minuty. Po tym czasie zdjąć nadzienie z ognia.
Krok drugi
Do miski przelać mleko, wbić jajko oraz dodać szczyptę soli. Rozpocząć miksowanie, żeby jajko połączyło się z mlekiem. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas łącząc ze sobą składniki. Wlać olej i nadal mieszać. Odstawić gotowe ciasto na 15 minut.
Krok trzeci
Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, nie trzeba wiele, ponieważ jest już w cieście. Przy pomocy chochelki nalewać ciasto na patelnię i smażyć z obu stron, aż placki lekko zbrązowieją. Odkładać na talerz.Gotowe naleśniki wypełniać nadzieniem, po czym składać w trójkąty. Układać na talerzu i oprószyć lekko cukrem pudrem.